Educație

Elevii clujeni s-au SĂTURAT de teme! Vor ca profesorii să fie mai înțelegători în timp de pandemie

Elevii clujeni au transmis Inspectoratului Școlar Județean o scrisoare deschisă prin care cer să fie redus numărul de teme pe care le primesc în cadrul orelor online ca să aibă mai mult timp să se pregătească pentru bacalaureat și pentru admiterea la facultate.

Elevii clujeni s-au SĂTURAT de teme!  Vor ca profesorii să fie mai înțelegători în timp de pandemie Elevii clujeni s-au SĂTURAT de teme! Vor ca profesorii să fie mai înțelegători în timp de pandemie

La jumătatea lunii martie, școlile și-au suspendat cursurile, iar elevii au început să participe la ore online. Ulterior, s-a anunțat că prezența la orele online este obligatorie. Problemele tehnice, lipsa priceperii profesorilor să folosească metodele digitale și lipsa dispozitivelor sau a internetului în cazul tinerilor care locuiesc în zone defavorizate au fost doar câteva dintre lucrurile cu care s-au confruntat elevii în această perioadă. Însă, tinerii s-au mai plâns și că profesorii le dau prea multe teme și de multe ori nu le ajunge timpul pentru a le rezolva.

„Primim mai multe lecții decât ne este nouă capacitatea într-un interval de timp relativ mic, iar elevii care totuși se ocupă de toate materiile, se simt copleșiți, iar asta spune multe, având în vedere că totuși, avem zile întregi libere, stând în casă și fără să avem nimic mai bun de facut”, a zis Ioana Gaita, elevă la Colegiul Național Mihai Viteazu Turda.


„Mi se pare că online ne dau mult mai multe teme decât ne dădeau înainte. Nu avem cum să le facem pe toate și unii profesori nu ne dau deadline-uri și nu ne verifică temele. La materiile de specialitate ne dau teme rezonabile, ne verifică lucrările și ne dau feedback”, a zis Caterina Cherecheș, președintele consiului elevilor din cadrul Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”.

Elevii vor mai puține teme

Astfel, elevii au transmis o scrisoare deschisă către Inspectoratul Școlar Județean Cluj prin care cer să se discute cu profesorii să reducă numărul temelor, mai ales în cazul elevilor de ani terminali, care au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti atât pentru bacalaureat cât și pentru admiterea la liceu sau facultate. Tinerii subliniază că sunt conștienți de importanța exercițiilor pe care le fac independent, acasă, motiv pentru care nu doresc să nu mai primească teme deloc, ci vor doar să primească mai puține. 


 „Până într-un anumit punct, temele sunt mai mult decât necesare atât pentru sedimentarea cunoștințelor de la clasă, cât și pentru explorarea unor domenii care țin de cultura generală a fiecăruia dintre noi. Așa cum repetiția e mama învățării și temele sunt vitale pentru aprofundarea materiei.  Vă rugăm cu foarte mult respect, să diminuați cantitatea de teme”, au transmis elevii.

Sunt conștienți de importanța temelor

Tinerii subliniază că sunt conștienți de importanța exercițiilor pe care le fac independent, acasă, motiv pentru care nu doresc să nu mai primească teme deloc, ci vor doar să primească mai puține. 


„În ciuda crizei actuale, pe care suntem siguri că o vom depăși treptat, cu toții suntem implicați în diverse activități specifice (cursuri online oferite gratuit de către facultăți, învățarea unei limbi străine, cititul unei cărți, învățatul pentru examenul de Bacalaureat) pentru a ne îndeplini un scop viitor. Adresându-vă această scrisoare nu dorim nicidecum să primejduim relația dintre profesor și elev care este una frumoasă. Am dori doar să apelăm la înțelegerea dumneavoastră, întrucât timpul de recreere este egal de important cu cel al învățării. Cu cât cunoștințele sunt mai profunde, cu atât mai multe șanse de dezvoltare sunt. Fiecare își descoperă pasiunea și înclinațiile și se dedică acestui domeniu nu doar pentru a-și urma chemarea, ci și pentru a oferi mai multe șanse dezvoltării domeniului ales.  Nu este acesta un viitor cu adevărat strălucit? Pentru a atinge asemenea performanțe un lucru este sigur, este nevoie de multă muncă și dedicație. Amândouă necesită timp și energie, prima stând în puterea îndrumătorilor de a fi oferită. Pentru a fi petrecut într-o manieră sănătoasă, timpul din afara școlii ar trebui să fie la fel ca o dietă, divers. Este foarte important și pentru dezvoltarea psihologică sănătoasă a elevilor să petreacă timp cu ei înșiși și să își găsească timp să încerce lucruri noi și să testeze ce ar putea fi ocupația viitorului său. Situația acută cu care ne confruntăm îndeamnă la   un moment de reflecție asupra ceea ce înseamnă  educația, in esență.Pentru multi, aceasta este văzută ca și un proces, pentru noi in schimb, educatia reprezintă o relație consolidată de a lungul timpului, între mentori și suflete tinere, dornice de aprofundare. Deseori, relațiile de lunga durată sunt supuse unor situații mai  dificile  menite să aducă la suprafață, mai mult decât orice, deschiderea spre comunicare și onestitate ,pentru mediarea eventualelor conflicte. Dorim prin aceaste cuvinte să transmitem mai departe vocea partenerilor dumneavoastră, pentru ca din aceste momente să putem ieși mai uniți și mai pregătiți pentru orice alte încercări”, au explicat tinerii.

CITEȘTE ȘI:


Ce spun elevii după trei săptămâni de cursuri online: „Orele pe net sunt folositoare!”

 

 

abonare newsletter