monitorulcj.ro Menu
Educație

Au fost aprobate noile programe pentru BAC și Evaluarea Națională

Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, a aprobat prin ordin de ministru revizuirea programelor de examen pentru Evaluarea Națională și Examenul Național de Bacalaureat, fără conținuturi aferente semestrului al II-lea al anului școlar în curs

Au fost aprobate noile programele pentru examenele naționale

Această măsură a fost agreată și cu partenerii educaționali, reprezentanții elevilor, studenților, părinților, cadrelor didactice și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor, în vederea finalizării cu succes a anului școlar 2019-2020.

Ordinul de ministru a fost transmis luni, 13.04.2020, către Monitorul Oficial al României și, imediat ce acesta va fi publicat, Ministerul Educației și Cercetării va posta noile programe, astfel:


Va fi publicată programa pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020 la disciplinele limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii aparținând minorităților naționale, care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă) și matematică;

De asemenea va fi postată și programa pentru Examenul Național de Bacalaureat 2020 la disciplinele limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie.


„Prin elaborarea acestui ordin se asigură egalitatea de șanse pentru toți elevii care vor absolvi învățământul gimnazial, respectiv liceal, dar și o evaluare obiectivă, la nivel național, a competențelor specifice formate/dezvoltate, dar și a conținuturilor corespunzătoare parcurse de elevi pe parcursul învățământului gimnazial/liceal, respectiv în clasa a VIII-a/a XII-a până la finalizarea semestrul I al anului școlar 2019-2020”, a declarat Monica Anisie, ministrul educației și cercetării.

Reamintim că Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția elevilor, săptămânal, câte cinci teste de antrenament pentru pregătirea în această perioadă de suspendare a cursurilor, în vederea susținerii examenelor naționale. Acestea sunt formulate în concordanță cu noile programe, iar următorul set de teste de antrenament va fi publicat în data de 22 aprilie 2020.


Ce autori ar putea să fie excluși de la BAC

Programa școlară pentru clasa a XII-a pentru disciplina Limba și Literatura Română Bacalaureat nu are precizări referitoare la repartizarea conţinuturilor pe semestre. Aceasta poate fi consultată pe site-ul Ministerului Educației în secțiunea Bacalaureat.


Totuși, în cea mai mare măsură, profesorii știu ce autori nu vor intra la examenul de Bacalaureat.

„Ministrul Educației a anunțat că nu va intra în programa pentru examen materia din semestrul al doilea, însă nu a mediatizat exact conținuturile. Totuși, asta poate însemna că se vor exclude: Marin Preda – Moromeții, Marin Soresc- Iona și Nichia Stănescu. De asemenea, în semestrul al doilea se stuidată și romanul contemporan. Aici se face de obicei Zmeura de Câmpie de Mircea Nedelciu”, a spus Raluca Vlaicu, profesoară de limba și literatura română.


Citește și:

Anunț de ULTIMĂ ORĂ făcut de Ministru! Materia din Semestrul 2 nu mai intră la BAC și Evaluarea Națională

 

E oficial! Simulările Evaluării Naționale și a Bacalaureatului, SUSPENDATE