Educație

Vrem elevi de 10, dar în ce condiții îi școlim? Igrasie și mucegai la un liceu de top din Cluj

Elevii Liceului „Nicolae Bălcescu” învață în săli pline de igrasie cu pereți mucegăiți și infiltrații de apă

Primăria Cluj-Napoca plătește peste 3,1 milioane lei pentru lucrări la Liceul Teorectic „Nicolae Bălcescu” care au ca scop înlăturarea igrasiei prezente la demisol și parterul clădirii principale. Vorbim despre o suprafață de 2.590 mp.

„Intervențiile se aplică la nivelul demisolului și la parterul clădirii principale în interiorul și exteriorul clădirii principale a Liceului Teorectic «Nicolae Bălcescu» și au ca scop eliminarea infiltrațiilor și a ingrasiei”, transmite municipalitatea.


Durata de realizare a investiției este de 6 luni.

Clădirea principală a unității de învățământ, regim de înălțime S+P+E+M (pod), edificată în 1891, pe fundații continue de beton, zidărie din cărămidă și piatră acoperită cu țiglă, este proprietatea municipiului Cluj-Napoca.


Funcțional la demisol și parter se regăsesc spațiile specifice unei unități de învățământ liceal cu diferite cabinete, săli de studio, magazii, sală de mese, săli pentru ateliere, facilități conexe, grupuri sanitare, birouri, sală de sport și vestiare.

„Deficiențele imobilului sunt datorate de apariția igrasiei și a umidității crescute în spațiile de la nivelul subsolului (zona cea mai afectată de infiltrații) și la parterul clădirii, fiind factori de risc. Igrasia este prezentă pe conturul clădiri (pe/în pereții în contact cu solul) atât în exterior, dar mai ales în interiorul clădirii. Intervențiile asupra spațiilor afectate au ca scop eliminarea igrasiei și efectelor acesteia prezente în structura clădirii la demisol și parter. Rezultatul acestor intervenții este de a asigura condiții igienico-sanitare corespunzătoare desfășurării activităților de învățământ”, arată municipalitatea.


Primăria a avut în vedere două scenarii: intervenții aplicate la nivelul demisolului și parterului corelate cu hidroizolații în plan vertical și orizontal a clădiriii care conduc la o garanție a lucrărilor de 15 ani sau intervenții aplicate la nivelul demisolului și parterului fiind considerate o soluție temporară cu o garanție de 2 ani (intervențiile sunt bazate pe expertiza microbiologică fără realizarea hidroizolațiilor orizontale și verticale.

„Intervențiile propuse prin varianta 1 permit o mai bună funcționare a construcției și condiții de studio adecvate pentru elevii liceului. astfel, asupra construcției se va interveni la nivelul finisajelor și a hidroizolațiilor și se propune efectuarea unui dren exterior cu o adâncime de minim 80 cm, sub fundație, iar tuburile de dren vor fi captate în sistemul de canalizare. Tencuielile afectate de igrasie și mucegai se vor desface, vor fi tratate cu soluții antifunge, iar refacerea acestora se va realiza cu material pe bază de var care vor permite o bună respirație a zidăriei”, spun reprezentații Primăriei Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter