Educație

Modificări la Legea educației. Va fi transportul elevilor cu adevărat gratuit?

Consiliul Naţional al Elevilor reacţionează dur după apariţia în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă care prevedea decontarea transportului pentru elevi.

Colegiul Național al Elevilor susține că decontarea se realizează pe baza documentelor justificatie emise de operatorii de transport rutier, aspect discriminatoriu pentru un procent considerabil de elevi care fac naveta folosind mijloacele de transport feroviar
“Elevii care călătoresc cu trenul, victime ale Guvernului României

Ordonanța de urgență cu care guvernanții se lăudau zilele acestea ca fiind salvatoare pentru elevii navetiști a fost publicată în Monitorul Oficial al României. Conform textului ordonanței, decontarea se realizează pe baza documentelor justificatie emise de operatorii de transport rutier, aspect discriminatoriu pentru un procent considerabil de elevi care fac naveta folosind mijloacele de transport feroviar.


Mai mult decât atât, deși Consiliul Național al Elevilor a solicitat ca în textul ordonanței sintagma elevilor care nu pot fi școlarizați să fie transformată în elevilor care nu sunt școlarizați, din motive evidente ce țin de școlarizarea elevilor din învățământul liceal, de exemplu, care pot opta, în baza procesului de admitere, pentru a învăța într-o unitate de învățământ cu profil diferit față de licelee din localitatea de domiciliu, Guvernul României a decis să aprobe ordonanța într-o formă chiar și mai discriminatorie decât înainte.
În calitate reprezentanți ai elevilor din România, condamnăm, cu fermitate, modul în care Guvernul României a ales să discrimineze, prin prezenta ordonanță de urgență, elevii care fac naveta cu trenul. Este inacceptabil să tolerăm un astfel de comportament din partea guvernanților, din cauza unei exprimări dezastruoase mii de elevi din România vor suferi, iar gradul de excluziune socială va crește și mai mult. Guvernul Orban a uitat de acei elevi care călătoresc cu trenul și a ales să îi sară din ecuația parlamentară!, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.”

Reamintim că Guvernul a adoptat în ședința de marţi o Ordonanța de Urgență pentru modificarea art. 84, alin. (3) din Legea educației naționale nr. 1/2011, prin care este reglementată și, în același timp deblocată, decontarea navetei pentru elevi. Documentul pune în acord legislaţia cu o decizie a Curţii Constituţionale care a considerat că este neconstituţională expresia “pe bază de abonament”.


Actul reglementează decontarea navetei elevilor de nivel liceal care nu sunt şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Acestora li se vor deconta cheltuielile de transport de tip navetă zilnică, pe distanțe în limita a 50 km sau li se va deconta contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru dacă locuiesc la internat sau în gazdă, potrivit unui comunicat al ministerului..


Monica Anisie, declarație după ședința de Guvern


“În felul acesta se armonizează legislația privind naveta elevilor, decontarea acestei navete, având în vedere faptul că decizia Curții Constituționale prevedea modificarea acestei acestui articol și anume se referă la sintagma decontării pe bază de abonament. Această modificare pe care în seara aceasta am realizat-o este un prim pas pentru deblocarea decontării navetei elevilor. Pentru că această ordonanță de urgență va fi urmată de o hotărâre de guvern prin care vom stabili cu exactitate modul în care se va face această decontare a navetei elevilor. Totodată această ordonanță de urgență crează premisele pentru remedierea efectelor negative generată de ordonanța 51.”


Aproape 430 de mii de elevi fac naveta zilnic la școală, potrivit unei analize a Băncii Mondiale. Timpul mediu petrecut pe drum e mai mare pentru elevii care învață în orașe

Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ în cadrul cărora elevii sunt şcolarizaţi, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.


Curtea Constituțională a decis că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece crea o diferență de tratament juridic între elevii ce pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective, de exemplu, lipsa transportului în comun, nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

Ca să poată fi aplicatăm ordonanţa trebuie urmată de o hotărâre de Guvern în care să fie detaliate normele de aplicare, scrie edupedu.ro

Ultimele Stiri
abonare newsletter