Educație

Salariul mediu net al profesorilor, cu peste 1.000 lei mai mare față de 2018

Salariul net din învăţământ a ajuns în octombrie 2019 la nivelul de 3.465 de lei, cu peste 1.000 de lei mai mare faţă de februarie 2018

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate azi, este a doua cea mai mare valoare din istoria recentă, după cea din luna iunie, când salariul mediu net a fost de 3.657 lei.

În luna octombrie 2019 în învăţământ a avut loc cea mai mare creştere faţă de luna precedentă a salariului mediu net din întreg sectorul bugetar, potrivit INS. Este vorba despre o creştere de 3,8%, creştere pusă de INS pe seama acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, după ce în perioada vacanţei şcolare (iulie, august) aceste sume au fost suspendate.


Salariul mediu net pe economie a fost în octombrie 3.116 lei, cu 349 de lei mai mic faţă de cel din învăţământ. Este o diferenţă de 11% între cele doua venituri.

Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru
şomaj.


Începând cu anul 2018, câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei de asigurări sociale datorată de salariaţi şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de salariaţi, scrie edupedu.ro.

 

Etichete: educatie
Ultimele Stiri
abonare newsletter