Educație

Ministerul Educației vrea să dea bani elevilor de 10 la BAC și la Evaluarea Națională

Într-un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere, se dorește acordarea de „stimulente financiare” pentru elevii care iau 10 la BAC și la Evaluarea Națională.

Ministerul Educaţiei anunţă că 235 de elevi au luat media 10 la Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2019 şi nu 224 cum fusese anunţat pe 12 iulie, în ziua publicării rezultatelor finale, după contestaţii. Informaţia apare în  proiectul de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere, prin care vor fi acordate “stimulente financiare” pentru elevii de 10 la BAC şi Evaluarea Naţională. Banii vor fi alocaţi de la “Ajutoare sociale”, informează edupedu.ro

Datele publice anunţate de ministerul Educaţiei după souţionarea contestaţiilor arată că la Bacalaureat au fost 224 de medii de 10 (după ce înainte de contestaţii erau 177). În nota de fundamentare a actualului proiect, apare însă o altă cifră – 235 de absolvenţi de liceu care ar fi luat media 10 la Bacalaureat 2019. Diferenţa de 11 elevi nu a fost explicată de autorii proiectului.


Numele beneficiarilor de premii vor fi publicate în ordinul de ministru de după aprobarea HG.

Prevederile arată că ar fi vorba despre premii de 1.000 de lei pentru absolvenţii de clasa a VIII-a care au luat media 10 la Evaluarea Naţională şi câte 3.000 de lei pentru cei cu performanţă similară la Bacalaureat.


Numărul elevilor de 10 de la Evaluarea Naţională, 459, coincide cu cel anunţat în comunicatul oficial de la anunţarea datelor finale.

Procedural, banii vor fi alocaţi de minister prin redistribuire internă, de la rubrica Ajutoare sociale, printr-un ordin de ministru. Nu se ştie dacă “stimulentele financiare” respective vor fi impozitate conform legislaţiei.


Calculele arată că ar fi vorba despre 705.000 lei pentru elevii de 10 de la Bacalaureat şi 459.000 pentru cei care au luat 10 la Evaluarea Naţională. În total 1.164.000 lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter