Educație

Profesor de la Universitatea Babeș-Bolyai, revoltă după ce PSD a scăzut salariile: „Am fost mințit că voi lua cu 750 de lei în plus”

Claudiu Turcuş, angajat la Universitatea Babeş-Bolyai şi lector la Facultatea de Teatru şi Televiziune, povesteşte cum în locul creşterii de salariu cu 25% promise de Guvern a primit mai puțini bani decât înainte.

Claudiu Turcuş îndeamnă profesorii să se solidarizeze cu greva Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi spune că, din cauza salariilor foarte mici, nicio persoană cu pregătire nu va mai dori să predea. Turcuş a relatat pe Facebook că, deşi salariul său ar fi trebuit să fie majorat cu 25% de la 1 ianuarie, aşa cum a promis guvernul, în realitate a scăzut.

“Am evitat să scriu despre impactul codului fiscal, am zis să văd, totuși, fluturașul de salariu. Știu, sunt un optimist incurabil. Puțină istorie recentă: guvernul PDL a tăiat salariile acum câțiva ani cu 25% în sectorul bugetar. Caz unic în Europa. Din cauza crizei, de dragul salvării economiei. Atât i-a dus capul, mi-l amintesc pe Traian Băsescu cum a ieșit să anunțe miracolul încă unei austerități. Au plătit prin dizolvarea partidului. Totuşi, protestele au fost modeste, iar dacă ar fi tăiat 50% n-ar fi fost mare diferență, sunt sigur. Acum, creşterea economică e de 7%. Incontestabilă. Ar fi momentul ca populația să înceapă să o simtă. Totuși, PSD pare preocupat de altceva: încearcă să își diminueze costurile electorale. Pentru asta a inventat un cod fiscal nou, a mutat taxele exclusiv pe umărul angajaților (la asemenea enormitate nu s-au gândit nici cei mai eficienți optimizatori de business). Justificarea majoră a trecerii taxelor e doar pentru a respecta ceea ce prevede legea salarizării: creșterea 'salariului brut cu 25%' de la 1 ianuarie pentru toți bugetarii”, spune Turcuș.


Acesta mai spune că “PSD a dezinformat lucrătorii în sectorul public că vor avea salarii mai mari cu 25% pentru ca un brut marit inseamna acelasi impact și în salariul net. Este efectiv o minciună premeditată în spiritul legii. PSD a redus cota unică de la 16% la 10% - un dezastru fiscal care crește gap-ul dintre cei cu venituri reduse și cei cu venituri foarte mari. Impoziul progresiv, ca în toată Europa civilizată, rămâne încă un subiect tabu. PSD a tăiat bonurile de masa angajaților din sectorul public, luând aproximativ 250 lei/lună din veniturile celor care beneficiau de ele. PSD a dezinformat că în sectorul public veniturile mici vor creste consistent, acesta fiind un efect al noii ordini fiscale. N-au crescut - cel puțin în învățământ - mai mult de 100 lei. De la 1600 lei pentru un profesor debutant, la 1700 lei. Mi-e și jenă să scriu cifrele astea”.

Acesta mai spune că în luna februarie a luat cu 80 lei în minus.


“E puțin, dar având în vedere că în iulie 2017 am fost mințit că voi încasa cu 750 lei mai mult, mi se pare un motiv suficient de consistent să îmi îndemn colegii să se solidarizeze cu protestul FSLI. De 13 ani sunt profesor. Întotdeauna salarizarea din acest domeniu a fost extrem de jos. Acum, prin noua grilă a salarizării profesorii sunt plasați între 1,64 - 2,76 pe o scală de la 1 la 12. E ruşinos. E o muncă pe care nimeni (bine pregătit) nu va mai fi dispus în curând să o facă. Greva pe durata nelimitată, sindicalizarea radicală mi se pare singura soluție care a mai rămas la îndemâna acestei bresle batjocorite de impostori și ticăloși care au tot interesul să aibă de-a face cu o populație prost educată”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter