Educație

Declaraţii scandaloase ale ministrul Educației: Școala e gratuită pentru copil. Plătesc statul și părinții

Ministrul Educației Liviu Pop a admis joi seara, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, că în România educația este gratuită doar pentru copii, iar gratuitatea este asigurată în parte de stat, dar și de părinți.

„Educația e gratuită conform Constituției. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plătește nimic”, a spus joi seara Liviu Pop, răspunzând la întrebarea dacă afirmația „Educația e gratuită în România” este adevărată sau falsă.

Ministrul a spus că el, ca părinte, cheltuiește bani cu sandvișul cu care merge copilul la școală, cu auxiliarele de care are nevoie copilul.


„Nu avem fondul clasei. Avem o asociație de părinți, bani pe care îi gestionăm noi, nu are nicio influență”, spune ministrul.

Întrebat dacă părinții, care finanțează educația copilului, nu ar trebui să aibă și ei un cuvânt de spus în privința materiilor, ministrul a spus că acolo unde aceștia sunt partenerul școlii, copilul are de câștigat.


„Părintele participă la decizii, dar nu se prea pricep. Neavând o radiografie clară a ceea ce știe copilul meu pe competențele de bază, pe trunchiul obligatoriu, eu nu știu dacă... Eu iau fetița mea, e mai bună la chimie sau la fizică. Nu știu dacă e mai bună la română sau la engleză. Nu mi s-a spus, nu știu, sunt trei sau patru zone de orientare școlară, că așa e făcut sistemul, nu că nu mi-aș dori eu să știu. Ce să-i spun eu la opțional să facă? Astronomia? Altă disciplină? De aceea, părintele trebuie să fie partenerul școlii. Acolo unde părintele este partenerul școlii, copilul are de câștigat. Noi avem sute de mii de copii cu părinții în străinătate. Cine face orientarea la ei? Bunicul, mătușa, strada?”, a spus ministrul.

Cristina Tunegaru, profesoara de limba română care a fost dată afară din învăţământ pentru că a criticat sistemul de învăţământ şi pe primarul Gabriela Firea, a precizat că educaţia în România este “neputincioasă”.


“Domnul ministru al Educației acceptă cu seninătate că părinții plătesc pentru educația copiilor, ca și cum ar fi firesc așa. E adevărat, deși învățământul e gratuit, mulți părinți cumpără auxiliare la aproape toate disciplinele. Dar acesta nu este decât semnul unui eșec lamentabil al unui sistem care nu poate asigura egalitatea de șanse. Educația noastră e atât de neputincioasă, încât mulți părinți nu se pot baza pe școală și plătesc pentru meditații la materiile de examen; s-a dezvoltat aproape un sistem paralel de educație, iar copiii care nu fac meditații simt că au o lipsă față de ceilalți, un handicap. Iată cum punem o barieră pentru toți copiii, una financiară. Obțin rezultate numai cei care investesc și copiii extraordinari care reușesc înotând cu putere împotriva curentului. Avem nevoie de manuale adaptate, atractive, care să fie suficiente pentru pregătirea tuturor copiilor, nu de urechiști care să spună de pe margine «ce să-i faci? n-ai ce să-i faci»”, a scris profesora pe Facebook.

Ultimele Stiri
abonare newsletter