Educație

Sărbătorile de iarnă prin ochii copiilor

Spiritul Crăciunului s-a instalat deja la Școala Gimnazială ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, unde sute de desene au fost expuse pe holuri. Peste două sute de copii au participat la un concurs de desen, iar cei mai talentați au fost premiați, pentru a-i încuraja. De asemenea și învățătoarele câștigătorilor au fost la rândul lor premiate.

La Școala Gimnazială ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a fost inițiat proiectul ”Minunatele sărbători de iarnă prin ochii copiilor”, în cadrul căruia elevii au fost invitați să arate, prin arta desenului, cum văd ei Crăciunul. Proiectul a fost coordonat de prof. dr. logoped Ramona Lupu.

”De câțiva ani tot facem acest proiect de 1 iunie, de Crăciun, de sărbătorile pascale, prin care toți copiii sunt mobilizați, indiferent de  posibilitățile lor vocaționale. Trebuia să stabilim o tematică și niște reguli și fiindcă vin sărbătorile de iarnă, ne-am gândit să facem o paletă mai largă, să abordăm atât tematica religioasă, cât și partea de jocuri de iarnă. Atunci copiii au putut să deseneze cu creioane colorate, fără alte adaosuri de sclipici, lipici, așa cum văd ei sărbătorile de iarnă. Sunt foarte multe desene care au tematică de jocuri, om de zăpadă, Moș Crăciun, pe care îl îndrăgesc foarte tare. O altă condiție era să nu fie un desen preluat sau să coloreze ulterior unei listări”, a explicat Ramona Lupu.


Fiecare dintre cei șase câștigători a primit o diplomă și o pungă cu dulciuri. Învățătoarele care i-au îndrumat au primit câte un voucher pe care îl pot folosi la salonul de înfrumusețare Ciao Bella, deoarece ele depun mult efort pentru a participa la cât mai multe concursuri.

A existat o comisie alcătuită din consiliul elevilor, coordonat de Ionela Moscovici. Elevii claselor V-VIII s-au implicat în a lipi și a promova desenele pe pereții școlii. Au fost peste 270 de desene participante. Consiliul elevilor împreună cu directorul școlii, Gheorghe Berar, directorul adjunct Carmen Stănescu și Ramona Lupu, au vizionat desenele și au făcut un clasament cu 6 premianți. ”Vocea poporului” a avut dreptul la o parte din decizie. Elevii din toată școala au votat desenul preferat.


Premiul I a fost câștigat de o fetiță din clasa I, Carmen Bertean, sub coordonarea învățătoarei Simona Vlad. Carmen a fost vizibil emoționată și surprinsă, însă era mândră că a câștigat.  

”Eu iarna la Moș Crăciun îi pregătesc desene. Anul acesta i-am făcut două. Unul l-am dat la școală”, a spus fetița.


Simona Vlad, învățătoarea premiantei, a explicat că toți copiii desenează cu plăcere la această vârstă.

”Am avut peste 10 desene. Copiii s-au străduit să deseneze cât de frumos au putut fiindcă este o temă foarte bine aleasă. Sărbătorile de iarnă le aduc bucurii și celor mari și celor mici. De aceea au desenat cu plăcere și și-au ales temele și modalitatea de lucru ei singuri”, a explicat învățătoarea.


Din peste 270 de desene, selectarea câștigătorilor a fost una dificilă. Mai jos este lista premiilor:

Premiul I – Carmen Bertean, din clasa a I-a C, sub îndrumarea învățătoarei Simona Vlad


Premiul II – Riana Trifan, din clasa a III-a B, sub îndrumarea învățătoarei Cătălina Catargiu

Premiul III - Lavinia Mara Țene, din clasa a IV-a A, sub îndrumarea învățătoarei Aurelia Miclăuș

Mențiunea I – Raluca Ariana Chiș, din clasa a I-a E, sub îndrumarea învățătoarei Mărioara Fonta

Mențiunea II – Zara Bodnariuc, din clasa pregătitoare C, sub îndrumarea învățătoarei Lucia Pop

Mențiunea III – Augustina Maria Moldovan, din clasa a II-a D, sub îndrumarea învățătoarei Rahela Maria Dîncan

Ultimele Stiri
abonare newsletter