Educație

Manualele digitale forţează elevii să petreacă mai mult timp pe calculator

Hârtia va fi înlocuită cu tablete, ipad-uri sau laptop-uri. Începând cu anul şcolar 2014-2015, vor fi introduse manualele digitale.

Primii elevi care vor învăţa cu ajutorul manualelor digitale sunt elevii claselor I şi a II-a. Se doreşte ca din toamnă, odată cu începerea noului an şcolar, acestea să fie deja la îndemâna elevilor. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au început deja demersurile pentru organizarea unei licitaţii pentru a fi desemnată firma care să se ocupă cu tipărirea noilor manuale.

Manualele se vor găsi atât în format electronic cât şi în format tipărit, iar până în anul 2018 se doreşte ca tot învăţământul preuniversitar să fie digitalizat.


Specialiştii trag însă un semnal de alarmă şi spun că timpul petrecut de copil în exces pe tablete, ipad-uri sau calculatoare poate crea dependenţă, îl pot face agresiv, obez şi să nu mai dorească să socializeze cu cei din jur.

Manualele digitale întră în acţiune

Lumea se modernizează din ce în cel mai mult, tehnologia avansează pe zi ce trece, iar nici manualele şcolare nu mai sunt ce au fost... Reprezentanţii Ministerului Educaţiei vor să introducă manualele digitale începând cu anul şcolar 2014-2015, iar primii care vor beneficia de aceste manuale sunt elevii claselor I şi a II. Asta deoarece la aceste clase vor fi introduse momentan manuale noi.


În această perioadă se organizează o licitaţie pentru desemnarea firmei care se va ocupa cu tipărirea noilor manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a. Cu această ocazie vor fi introduse şi primele manuale digitale.

Religia, Matematica, Ştiinţele Naturii, dar şi Comunicarea vor fi învaţăte de elevi cu ajutorul filmuleţelor, hărţilor şi al exerciţiilor interactive. Manualele vor circula în paralel cu cele revizuite după o nouă programă.


Manualele digitale vor putea fi accesate online, pe platforma www.manuale.edu.eu. Platforma va conţine o aplicaţie software dedicată, care va cuprinde, într-o bibliotecă virtuală, variantele online ale manualelor şcolare pentru toate disciplinele şi modulele de pregătire. Ele vor cuprinde atât conţinutul celor tipărite, cât şi exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filme şi simulări.

Utilizarea tehnologiei poate crea dependenţă

Specialiştii au tras în nenumărate rânduri semnale de alarmă în ceea ce priveşte utilizarea în exces a aparaturii performante de către copii.


Conform acestora, utilizarea în mod frecvent a telefoanelor mobile, a tabletelor, ipad-urilor sau a altor aparate performante de către copii, în special a celor cu vârsta mai mică de 12 ani, îi pot face să devină dependenţi de ele, agresivi, obezi, să nu-şi dorească să socializeze cu cei din jur, să nu mai desfăşoare alte activităţi pe care altă dată le făceau cu plăcere, s.a.

Odată cu introducerea manualelor digitale copiii vor fi forţaţi să petreacă mai mult timp pe laptop-uri sau tablete deoarece vor fi nevoiţi să înveţe de pe acestea.


Părinţii, pro şi contra

Părerile sunt împărţite în rândul părinţilor atunci când vine vorba despre manualele digitale. Unii cred că sunt utile, iar alţii sunt total împotrivă.

“Nu sunt de acord ca copilul meu să înveţe de pe calculator, asta în condiţiile în care mă lupt zilnic cu el să nu să se mai joace mult pe el şi să-l scot afară din casă pentru a se juca cu alţi copii. Odată ce vor fi introduse acest tip de manuale va folosi şi mai des calculatorul ca pretex să-şi facă temele. Acest gen de aparate îi afectează şi vederea”, a povestit Ramona, mama unui copil elev în clasa pregătitoare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter