Educație

Cluj: 5.300 de copii s-au înscris în clasa “0”

În unele şcoli a fost suplimentat numărul claselor pregătitoare din cauza volumului mare de cereri.

Părinţii a căror copii vor împlini vârsta de şase ani până la data de 31 august 2014 sunt obligaţi, prin lege, să-i înscrie pe micuţi la o şcoală pentru a urma cursurile unei clase pregătitoare. În clasa “0” pot fi înscrişi şi copiii care vor împlini şase ani după această dată, dar doar după ce au primit un aviz favorabil din partea specialiştilor care confirmă faptul că micuţul este suficient de mult dezvoltat psihologic pentru a putea începe şcoala.

Înscrierile în clasa pregătitoare s-au putut face până vineri la ora 20.00. La nivelul judeţului Cluj, până la această dată, au fost depuse un număr de 5.338 de cereri.


Din cauza volumului mare de cereri depuse la sediul unor unităţi de învăţământ, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, a fost nevoită să suplimenteze numărul claselor pregătitoare.

Care sunt cele mai căutate şcoli?

Numărul claselor pregătitoare a fost suplimentat în unele instituţii de învăţământ deoarece au fost depuse mai multe cereri decât s-a estimat iniţial. La unele şcoli a fost suplimentat doar numărul locurilor în clase, acolo unde cererea a fost mai mare.


“Acolo unde există numărul celor cu buletin mai mare decât numărul de locuri, noi trebuie să le aprobăm numărul de locuri, respectiv clase, corespunzător. Şcolile la care am suplimentat numărul claselor pregătitoare cu încă o clasă sunt: Colegiul Naţional “Emil Racoviţă”, Liceul de Informatică "Tiberiu Popoviciu", Liceul Teoretic "Avram-Iancu", Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”, Şcoala “Ion Creangă”, Şcoala “Iuliu Haţeganu”, Şcoala “Mihai Eminescu Dej” şi la Şcoala „Ioan Bob”. Două clase au fost suplimentate la Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”, a declarat inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus.

Ce se întâmplă cu copiii respinşi?

În perioada 21-22 martie, la sediile unităţilor de învăţământ, dar şi pe site-ul inspectoratului, se vor găşi liste cu copii înmatriculaţi, numărul de locuri rămase libere şi lista copiilor neînscrişi în prima etapă.


Părinţii a căror copii nu au fost înscrişi în nicio unitate de învăţământ, vor putea să-şi depună cererile de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie din cele trei opţiuni exprimate pentru a doua etapă. Aceste cereri se pot depune în perioada 25 martie-4 aprilie.

Tot în această perioadă, părinţii care nu şi-au putut înscrie copiii în perioada 24 februarie – 14 martie, din diferite motive, vor putea depune cereri de înscriere la sediile unităţilor de învăţământ.


La 11 aprilie vor fi afişate, la fiecare unitate de învăţământ, listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter