Educație

Elevii clujeni au chiulit 376.225 de ore

“Chiulangita cronică” este la modă printre elevii clujeni. În doar primul semestru al anului şcolar ei au reuşi să însumeze un număr de 376.225 de absenţe nemotivate.

Frecventarea orelor la curs în mediul preuniversitar este obligatorie, deşi acest lucru nu este pe placul tuturor elevilor. Mulţi elevi,  majoritatea dintre ei fiind adolescenţi, îşi găsesc cu totul şi cu totul alte preocupări în timp ce ar trebui să fie prezenţi la orele de curs.

Conform unei statistici întocmite de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj pe primul semestru al anului şcolar 2013-2014, se arată că au fost înregistrate un număr de 376.225 de absenţe la elevii din mediul şcolar primar, gimnazial, liceal şi profesional.


Câteva dintre motivele pentru care au aceştia au lispit, fără a le fi motivate absenţele, sunt: dezinteresul faţă de şcoală, faptul că au întârziat la ore, că trebuie să muncească pentru a-şi intreţine familia sau că au plecat în străinătate fără a anunţa conducerea şcolii în care studiază.

Profesionala, în topul chiulangiilor

Cei mai mulţi elevi care absentează nemotivat de la ore sunt elevii din mediul şcolar profesional, ei reuşind să acumuleze cele mai multe absenţe. În primul semestru al anului şcolar, cei 644 de elevi care urmează cursurile unei şcoli profesionale au însumat aproape 10.000 de absenţe nemotivate. Dacă e să facem un calcul simplu, un elev a lipsit în medie 15 ore pe parcursul primului semestru.


Locul doi în topul elevilor chiulangii este ocupat de cei care urmează cursurile unui liceu. Un elev a acumulat, în medie, pe parcursul primului semestru din acest an şcolar un număr de 10 absenţe nemotivate. În total, liceeni clujeni au însumat un număr de 212.054 de absenţe nemotivate.

Se chiuleşte chiar şi în şcolile gimnaziale şi la cele primare, doar că rata de absentism este mult mai redusă. În medie, un elev de la gimnaziu şi unul din mediul primar au lipsit două ore în primul semestru.


Cauzele absentismului

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj au întocmit o situaţie şi în ceea ce priveşte motivele care au dus la producerea acestor absenţe nemotivate.

Conform acestora, absenţele nemotivate provin din faptul că elevii au suferit anumite cauze medicale şi este posibil ca ei să nu-şi fi prezentat la timp scutirile, că nu îşi dau interesul faţă de şcoală, că elevul a fost reţinut pentru munci agricole, că programul şcolar îi suprasolicită sau că există anumiţi elevi rămaşi nesupravegheaţi după ce părinţii le-au plecat în străinătate.


Totodată absenţele nemotivate au mai provenit şi din faptul că elevii au întârziat la ore, au trebuit să muncească pentru a-şi întreţine familia, le-a fost teamă de diferite sancţiuni sau că elevii provin din anumite familii cu o stare materială nu foarte bună.

ISJ-ul pe urma chiulangiilor

Cadrele didactice, împreună cu poliţiştii şi jandarmii au efectuat în nenumărate rânduri razii pentru a-i depista pe elevii care chiulesc.  


Totodată părinţii elevilor chiulangii au fost informaţi despre lipsa prezenţei copiilor lor la şcoală sau dirigintele, respectiv învăţătorul, au făcut vizite la domiciliul şcolarului.

Elevii care studiază în şcolile de pe raza municipiului Cluj-Napoca beneficiează de transport în comun gratuit. Însă, dacă absentează de la cursuri, ei riscă să îşi piardă această gratuitate.

abonare newsletter