Educație

Costoiu la Cluj: Suntem datori să transformăm universităţile în poli de cercetare, dezvoltare şi inovare

Ministrul delegat pentru Învăţământul Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, afirmă că România este datoare să transforme universităţile în poli de cercetare, dezvoltare şi inovare, aceasta fiind singura şansă de dezvoltare a acestei zone a Europei.

Ministrul delegat pentru Învăţământul Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu Ministrul delegat pentru Învăţământul Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu

Costoiu a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o conferinţă organizată la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, că universităţile trebuie să devină parte a dezvoltării economice a României şi a Europei.

"Cred că dincolo de ceea ce construim astăzi în Europa, suntem datori să încercăm să transformăm universităţile în poli de cercetare, dezvoltare şi inovare, aceasta fiind singura şansă de dezvoltare a acestei părţi a Europei. Cred în realizarea polilor de competitivitate, care să unească eforturile pentru a furniza produse de cea mai bună calitate din zona agricolă, plecând de la o cercetare aplicată. Cred, de asemenea, că un centru universitar reprezintă motorul de dezvoltare al societăţii, nu doar al zonei academice, ci al societăţii în ansamblu. Universităţile trebuie să devină parte a dezvoltării economice a României şi Europei", a spus Costoiu.


În ceea ce priveşte cercetarea, Mihnea Costoiu a subliniat că România a aprobat un nou Cod Fiscal, care prevede reduceri fiscale de până la 50 la sută pentru firme care activează în domeniul cercetării şi al dezvoltării.

"Suntem în plină negociere cu partenerii internaţionali pentru a lărgi facilităţile fiscale pentru cercetători. Este extrem de important să reuşim acest lucru, pentru că ne dorim parteneriate puternice între companii şi universităţi. Şi cred că aceste facilităţi trebuie acordate acestui tip de parteneriat", a menţionat ministrul delegat pentru Cercetare, potrivit Mediafax.


Mihnea Costoiu participă, joi, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, la Conferinţa Rectorilor Universităţilor Dunărene (DRC), la care sunt prezenţi 46 de rectori de universităţi din 11 state europene. Printre invitaţi se numără şi comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi secretarul de stat în Ministerul de Externe Bogdan Aurescu.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter