Economie

Pensiile mici vor crește, după recalculare. Ministru: „Sumele trebuie să fie echitabile”

Ministrul Muncii a spus că scopul recalculării celor cinci milioane de pensii este acela de crește pensiile care sunt foarte mici pentru a exista echilibru între acestea.

 

 


Ministrul Muncii, Raluca Turcan a spus că scopul recalculării pensiilor este acela de a crește pensile mici, și a subiliniat că există anomalii asupra sistemului de pensii. Potrivit ministrului, în istemul judiciar au existat perioade în care contributivitatea a fost minimă.  

 


„În sistemul judiciar au fost create mai multe anomalii, nu de noi, ci de cei care ne critică. Au existat diferențe între legea salarizării și pensiilor, în funcție de momentul în care au intrat în sistem. Au existate perioade în care contributivitatea a fost minimă. Aceste anomalii își pun amprenta asupra sistemului de pensii. Pe fond, nu are nicio legătură cu justiția. Cu calm am solicitat propuneri din partea sistemului, avem rigoarea de constituționalitate și propuneri din partea sistemului, astfel încât să nu depopulăm sistemul", a spus Raluca Turcan, la Digi24. 

După recalculare, pensiile mici vor crește

Raluca Turcan a spus că scopul recalculării pensiilor este acela de a crește pensiile care sunt foarte mici acum, astfel încât sumele să fie echitabile.


„Finalitatea va fi următoarea: avem sistemul public de pensii, în care avem etapa de evaluare, ulterior vom veni cu o nouă formula de recalculare a tuturor pensiilor și în maxim un an și jumătate vom avea toate cele 5 milioane din sistemul public de pensii recalcultate, astfel încât să reducem inechitățile și cele mai mici să crească mai repede", a explicat Raluca Turcan. 

De asemenea, ministrul a spus că trebuie să se găsească o variantă prin care pensiile speciale să fie de partea de contribuitivitate.


„În materie de pensii speciale, trebuie să găsim acele variante care să permită apropierea acestor pensii speciale de partea de contributivitate, inclusiv în sistemul judiciar, să ținem cont de jurisprundență", a mai precizat ministrul Muncii. 

CITEȘTE ȘI:


Pensii 2021. Schimbare majoră în ceea ce privește distribuirea pensiilor

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter