Economie

Vești bune! Cresc alocațiile de luni. Câți bani vor primi copiii?

Alocațiile copiilor vor crește cu 20% începând de luni. Un copil între 2 și 18 ani să primească 214 lei lunar din partea statului.

 

 


Alocațiile copiilor vor crește cu 20% a declarat aseară, ministrul Muncii, Raluca Turcan. Un copil între 2 și 18 ani va primi în jur de 214 lei pe lună, potrivit alephnews.ro. Ministrul Muncii a spus că încă nu s-a discutat și despre a doua tranșă, deoarece bugetul de stat încă nu este aprobat.

 


Bugetul statului trece printr-o perioadă mai dificilă, mai ales după ce cheltuielile au crescut cu 15% în anul 2020. Astfel am acumulat un deficit de aproape 10% din produsul intern brut. Comisia Europeană ne-a avertizat că trebuie să ajugem sub 3% din PIB până la finalul anului 2022, iar pentru a face acest lucru trebuie să reducem din cheltuieli.

Această creștere a alocațiilor a fost promisă anul trecut de Ludovic Orban, care a spus că acest lucru se va întâmpla la începutul anului 2021. Promisiunea a întârziat cu aproximativ o lună, dar acum ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat oficial că această creștere va avea loc.


Alocațiile copiilor au fost majorate deja odată în luna septembrie, anul 2020, cu 20% față de cele anterioare.

Copiii cu vârsta între 0-2 ani primesc în prezent 369 de lei, după ce au crescut cu 58 lei, iar minorii cu vârste cuprinse între 2 și 18 primesc 185 lei pe lună, cu 29 de lei mai mult.


Pentru aceste majorări, efortul bugetar a fost de circa 4 miliarde de lei, având în vedere că trebuiau acoperite 3,6 milioane de alocații la copiii din România.

S-ar putea ca până la finalul anului 2022, copiii să primească alocații în valoare de 600 lei pentru cei până în 2 ani (și până în 3, pentru cei cu handicap), iar tinerii cu vârsta între 2-18 ani să beneficieze de 300 de lei lunar.


CITEȘTE ȘI:

Cresc alocațiile de la 1 ianuarie 2021! Ce sumă vor primii copiii?

abonare newsletter