Economie

INCREDIBIL! Medicamente scumpe, ARUNCATE LA GUNOI, pentru că „așa spune legea“!

Medicamente de milioane de lei nefolosite sunt aruncate la gunoi deoarece statul nu permite returnarea lor, deși se află în termen de valabilitate.

 

 


Asociația Colegiul Pacienților a semnalat faptul că multe persoane aruncă medicamentele nefolosite la gunoi, care au temenul de valabilitate valid, fiindcă statul nu permite returnarea acestora.

 


Asociația a primit mai multe sesizări de la cetățeni și pacienți care au rămas cu medicamente antineoplazice neutilizate și foarte scumpe, decontate de CNAS. Totuși, ele nu au putut fi returnate medicilor curanți sau farmaciilor pentru a fi utilizate de către alți pacienti.

Un astfel de caz este cel al unui aparținător care a cerut sprijinul Asociației Colegiul Pacienților, pe parcursul zilei de luni, 18 ianuarie, pentru a putea returna trei cutii neutilizate de IBRANCE 125 mg.


Medicamentul respectiv este folosit în tratarea cancerului mamar și costă peste 11.300 lei/cutie. El a vrut să le returneze „deoarece i s-a comunicat atât de către medicul curant, cât și de către farmacie ca medicamentele rămase se distrug, fiind considerate deșeuri periculoase”, declară Asociația.

În cazul în care cele trei cutii vor fi aruncate, atunci „dintr-o lovitură” statul pierde 33.900 lei.


Legea îi oprește pe pacienți să returneze medicamentele nefolosite

Chiar dacă medicamentele decontate de CNAS, nefolosite, sunt în termen de valabilitate, legea farmaciei și normele de aplicare a legii nu prevăd preluarea și depozitarea acelor medicamente. Așadar, medicamentele costisitoare și care ar putea să ajute mulți alți pacienți sunt aruncate la gunoi pentru că nu pot să fi returnate de către oamenii care nu mai au nevoie de ele.

Pentru a stopa risipa de medicamente din sistemul de sănătate, Asociația Colegiul Pacienților solicită Ministerului Sănătății să rezolve această problemă:


„Asociația Colegiul Pacienților solicită Ministerului Sănătății, în calitate de autoritate publică centrală în domeniul sănătății, să intervină urgent pentru reglementarea acestor situații, astfel încât să stopam risipa de medicamente din sistemul de sănătate, prin folosirea eficientă a resurselor în vederea asigurării accesului tuturor pacienților la tratament.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter