Economie

Cât cheltuie studenții la Cluj? Pierderi mari în economie dacă nu se întorc la facultăți

Cât cheltuie studenții pe lună la Cluj? Faptul că nu se întorc fizic la facultate ar putea însemna o mare pierdere în economia orașului.

cat-cheltuie-studentii-la-cluj-pierderi-mari-in-economie-daca-nu-se-intorc-la-facultati cat-cheltuie-studentii-la-cluj-pierderi-mari-in-economie-daca-nu-se-intorc-la-facultati

 

 


Studenții vin în număr tot mai mare la Cluj, în fiecare an. În 2020, au fost înscriși peste 90.000 la cele 6 universități clujene.

 


Cheltuielile studenților au adus contribuții semnificative economiei orașului, dar în acest an foarte puțini dintre ei se întorc fizic la facultate. Acest lucru ar putea însemna pierderi imense pentru Cluj.

Studenții aveau cheltuieli mari pe chirii, iar în prezent există scăderi mari. Piața imobiliară are mult de pierdut în lipsa studenților.


Doar cei care urmau cursuri la Universitatea Babeș-Bolyai aduceau 190 de milioane de euro în  2015. Astfel, componenta academică este un factor esențial în dezvoltarea orașului.

„Spre exemplu, îmi amintesc că într-un studiu din 2018, într-o estimare conservativă, UBB contribuia în anul 2015 la economia orașului cu aproximativ 190 000 000 EURO (din care 71% erau doar cheltuielile făcute de studenți); vă dați seama că această contribuție crește semnificativ dacă adăugăm contribuția tuturor universităților clujene. În fine, sintagmele “smart”, “innovation”, “young”, “green” etc. asociate Clujului derivă tocmai din această componentă academică, fără de care asocierea ar fi imposibilă!”, rectorul UBB, Daniel David.


Dacă aceasta era suma în anul 2015, în prezent ar trebui să fie o diferență semnificativă, viața la Cluj devenind mai scumpă. Atât prețurile cuprinse în piața imobiliară, cât și pentru transport și cheltuielile de bază, au crescut considerabil.

Cât cheltuiau studenții la Cluj înainte de pandemie?

Conform unui studiu UBB, studenții cheltuiau 33 de milioane de euro lunar în oraș, înainte de pandemie.


Dacă ar fi să facem un calcul, înmulțind cele 33 de milioane de euro cheltuite LUNAR cu cele 9 luni și jumătate, durata unui an universitar, am ajunge la concluzia că studenții ar cheltui peste 300 de milioane de euro la Cluj.

Totuși, în acest an foarte puțini revin în orașul nostru universitar deoarece își desfășoară cursurile online. Astfel, economia orașului va avea pierderi semnificative, mai ales când facultăți precum FSEGA, cu peste aproximativ 9000 de studenți, își desfășoară cursurile exclusiv online.

CITEȘTE ȘI:

Rezidențiat 2020. Când va fi concursul și unde se vor depune dosarele pentru examen

 

Cluj-Napoca, cel mai atractiv oraș din România. Fruntași la joburi, cultură și siguranță, codași la prețuri

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter