Economie

Bilanț la 200 de zile de pandemie: Scăderea economică și rata șomajului s-au accentuat în trimestrul al doilea

Pandemia a afectat, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate ramurile principale ale economiei, arată un studiu realizat de analiştii UBB.

Bilanț la 200 de zile de pandemie: Scăderea economică și rata șomajului s-au accentuat în trimestrul al doilea Bilanț la 200 de zile de pandemie: Scăderea economică și rata șomajului s-au accentuat în trimestrul al doilea

 

 


Specialiştii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au analizat, în cadrul proiectului cu tema „COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor” efectele pe care le-au avut asupra economiei româneşti primele 200 de zile de la apariţia primului caz de infectare cu noul virus declarat în România.

 


 

Principalele concluzii formulate de echipa de cercetare arată că efectele economice ale pandemiei au început să fie resimţite încă din primul trimestru al anului, acestea fiind intensificate în trimestrul al doilea. Astfel, economia românească a înregistrat scăderi profunde în cel de-al doilea trimestru, acestea fiind cu 12,3% mai accentuate decât în primul trimestru şi cu 10,5% mai accentuate decât în perioada similar a anului 2019.


Industria ospitalității și turismul, cele mai afectate de pandemie

Conform studiului realizat de analiştii UBB, pandemia a afectat, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate ramurile principale ale economiei.

Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) indică faptul că sectorul industriei a suferit cel mai mult, urmat de domeniul serviciilor private. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în industria ospitalităţii şi a turismului, respectiv în cazul serviciilor de artă, cultură şi divertisment.


Rata șomajului a ajuns la 5,4% în iulie

În contextul pandemiei, rata şomajului a crescut de la 3,7% în luna ianuarie până la 5,4% în luna iulie, creşterea şomajului fiind limitată de programele de sprijinire a ocupării.

„Indicatorii cu o frecvenţă lunară sugerează că, după o scădere extrem de abruptă în luna aprilie, recuperarea a început să se contureze deja pe parcursul lunii mai, iar dinamica revenirii a devenit deosebit de puternică în luna iunie. În plus, în perioada iulie-august, indicii de încredere economică ai antreprenorilor şi indicii de mobilitate Google au arătat semne încurajatoare, deschizând calea către o creştere robustă în trimestrul al treilea al anului 2020. Ulterior trimestrului trei, ne aşteptăm ca ritmul revenirii să se încetinească semnificativ”, apreciază autorii analizei.


Echipa de cercetare arată că în primele 200 de zile ale pandemiei au fost efectuate 2,04 milioane de teste şi au fost confirmate 103.495 cazuri de coronavirus, 43.025 de persoane fiind vindecate, în timp ce 4.163 au decedat, numărul cazurilor active în data de 13 septembrie fiind de 56.307.

 

CITEȘTE ȘI

Care este cea mai valoroasă stradă din Cluj și cât costă?

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter