Economie

Măsuri pentru mediului de afaceri clujean, după criza COVID: amânarea plății chiriilor, scutiri de la plata impozitului și de la penalitățile de întârziere

Municipalitatea a găzduit astăzi o dezbatere cu reprezentanții mediului de afaceri clujean, pentru identificare problemelor și a soluțiilor prin care acesta poate fi sprijin de Primăria Cluj-Napoca.

Măsuri pentru mediului de afaceri clujean, după criza COVID: amânarea plății chiriilor, scutiri de la plata impozitului și de la penalitățile de întârziere Măsuri pentru mediului de afaceri clujean, după criza COVID: amânarea plății chiriilor, scutiri de la plata impozitului și de la penalitățile de întârziere

Primarul Emil Boc a declarat, în cadrul dezbaterii, că autoritățile locale lucrează la mai multe scenarii pentru sprijinirea mediului de afaceri, în limita resurselor financiare, printre măsurile propuse fiind amânarea plății chiriilor, prevăzută în Ordonanța 29/2020, dar și scutirea de la plata unui procentaj din impozitul pe clădirile nerezidențiale din Cluj sau de la plata penalităților de întârziere pentru firmele care achită debitul principal.

„Lucrăm la toate scenariile de sprijin în limita resurselor financiare. Vedeți cu toții căderea economică din trimestrul doi care este undeva aproape de 20% cel puțin, o creștere exponențială a șomajului în această perioadă. Sunt însă și semne bune de revenire, astfel încât, după 30 iunie, vom putea să știm exact cum stăm financiar și în ce măsură ne vom putea permite sprijinul financiar pe cele trei forme pe care le avem la dispoziție. Este vorba de Ordonanța 29/2020 pentru amânarea la plată a unor chirii, de scutirea de la plata de impozit cu până la 50%, un procent pe care, dacă legea ne va permite, îl vom aplica pentru clădirile nerezidențiale din Cluj și evident proiectul de hotărâre care vizează scutirea de la plata penalităților de întârziere, dacă îți plătești debitul principal, pe care o să îl punem în dezbatere publică și va fi operațional în această toamnă”, a afirmat edilul Clujului.


Probleme mari în industria HoReCa

Printre participanții la dezbatere s-a numărat și patronul unui restaurant din centrul Clujului, care a arătat că a fost nevoit să întrerupă contractele unora dintre angajați pe perioada pandemiei, deoarece nu și-a permis să le plătească salariile, dar a întâmpinat probleme și cu plata chiriei pentru spațiul în care funcționează localul.

„Eu am un restaurant, o afacere în centru și am căteva întrebări pe care cred că multe persoane și le pun. În primul rând, dacă este un program de ajutor pentru restaurantele care sunt închise în această perioadă. Știu că a fost ajutor de la stat pentru angajați. Înainte, am avut 7 angajați și am fost obligat să închid căteva contracte, iar acum mai sunt doar doi angajați pentru că nu îmi permit să plătesc salariile. La Cluj, o altă problemă e că este un oraș care depinde mult de studenți și până în septembrie trebuie să asigur chirie și cheltuieli, care este o suma mare. Este un ajutor de la primărie?”, a întrebat Rabhi Mehdi, proprietarul unui restaurant din Cluj.


Primarul Emil Boc i-a răspuns acestuia că, după 1 iulie, Primăria va ști care dintre măsurile propuse pot fi și implementate, o variantă fiind scutirea de impozit pe clădire, dar și de la penalități, dacă acesta are datorii la bugetul local.

Reprezentanții mall-urilor cer reducerea impozitului

Sorin Guttman, managerul Iulius Mall, a propus autorităților reducerea impozitului, în condițiile în care mall-urile au fost în prima linie a afacerilor afectate de criza coronavirus.


„Cred că cei mai mulți dintre noi știm că mall-urile au fost în prima linie a entităților afectate de măsurile luate împotriva răspândirii infecției, vă pot spune că avem mulți operatori afectați, iar un mall fără operatorii săi nu reprezintă mare lucru. În acest context, am făcut o solicitare către autoritățile locale de a lua în calcul această posibilitate, de a reduce impozitul. În măsura în care acest lucru se va decide, măsura îi va ajuta pe acești operatori, mai ales pe cei locali. Printre operatori, cu cât sunt de avengurga mai mică afaceri de familie, cu atât sunt mai afectați, pentru că planurile lor de afaceri sunt pe termen mai scurt, resursele lor suplimentare sunt limitate”, a arătat managerul mall-ului.

Emil Boc a reiterat faptul că reducerea impozitului se află pe agenda primăriei și rămâne de vazut dacă poate fi implementată.


„Vă asigur de susținerea mediului de afaceri de către primărie, vom vedea forma exactă după 1 iulie, hotărârea de consiliu local trebuie emisă până la 14 august. Până atunci vom face o evaluare a impactului bugetar și a susținerii pe care o poate acorda primăria.”

Nici IT-ul clujean nu a fost ocolit de pandemie

Bianca Muntean, director al clusterului Transilvania IT, a arătat că și companiile clujene de IT au fost lovite de criza coronavirus, însă mai puțin. De-a lungul stării de urgență, acest sector a înregistrat o scădere a comenzilor de aproximativ 15%. Bianca Muntean, directorul clusterului Transilvania IT a subliniat de asemenea importanța implementării unei măsuri prin care primăria să se asigure că scutirea impozitului se va regăsi și în prețul chiriei.


„Sectorul IT nu a fost, într-adevăr atât de lovit, ca și celelalte sectoare de activitate, cum sunt serviciile, HoReCa, serviciile de înrumusețare. Companiile de IT au fost afectate deoarece ele funcționează îndeaproape cu companiile din vestul Europei și din alte zone din lume. S-a înregistrat o diminuare a comenzilor undeva la 10-15%. (...) Dacă se va lua decizia de a se acorda scutiri de impozite spațiilor nerezidențiale, ar fi foarte bine ca acestea să se regăsească și în prețul cu care sunt închiriate aceste clădiri. Negocierile legate de plata chiriilor nu a avut loc la Cluj. Ar fi foarte bine dacă există o reducere a impozitelor pentru clădiri, ca acestea să se regăsească și în prețul plătit de chiriași”, a spus Bianca Muntean.

Directorul clusterului Transilvania IT a declarat că angajații din domeniul IT vor începe să revină la birouri încă de luna viitoare, însă deocamdată doar pe bază de voluntariat.

Clujul susține domeniul inovării

Primarul i-a asigurat pe reprezentanții din IT și inovare că orașul este dechis pentru testarea unor soluții și aplicații, iar Uniunea Europeană va oferi sprijin pentru domeniile cercetării și inovării în următorul exercițiu financiar.

„Dacă este să vorbim de inovare, orașul stă la dispoziția tuturor acelora care sunt în domeniul cercetării, inovării, IT. Tot ce înseamnă green, digital și resilience va avea sprijin total din partea Uniunii Europene în exercițiul financiar 2021-2027. Tot ce înseamnă dimensiunea verde nepoluantă, dimensiunea digitală în toate sferele, de la restaurante, la bănci și de la salubritate, la cultura. Vom avea sprijin substanțial pentru susținerea unor astfel de demersuri”, a adăugat Emil Boc.

CITEȘTE ȘI

Clujul cere 7 milioane de euro pentru combaterea coronavirusului

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter