monitorulcj.ro Menu
Economie

Un hotel de patru etaje „răsare” în Mărăști, lângă strada „smart”. Vecinii sunt foc și pară!

Consilierii locali din Cluj-Napoca au dat undă verde construirii unui nou spațiu de cazare turistică în cartierul Mărăști.

un-hotel-de-patru-etaje-rasare-in-marasti-langa-prima-strada-smart-vecinii-sunt-foc-si-para, sursă foto: Google Maps

Întrunit în ședința extraordinară de marțea trecută, 12 mai, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru desființarea parțială, extinderea, etajarea și schimbarea de destinație din locuință în spații pentru cazare turistică a unui imobil situat în cartierul Mărăști, pe strada Teleorman, nr. 42.


Proiectul imobiliar, aprobat în unanimitate de Consiliul Local Cluj-Napoca

Proiectul de hotărâre nr. 20/12.05.2020 a trecut „ca prin brânză” în Consiliul Local, cu 27 de voturi „pentru”, în unanimitate și fără observații. Vorbim despre o nouă construcție în regim S+P+4E, pe o parcelă privată, în apropiere de prima stradă „smart” din România, strada Molnar Piuariu.

Parcela care face obiectul studiului PUD are o suprafață totală de 469 mp, fiind încadrată, conform Planului Urbanistic General (PUG), aprobat în 2014, în categoria subzonă de activități economice cu caracter terțiar situate în zone cu caracter rezidențial. Potrivit referatului de aprobare, parcela studiată este accesibilă din strada Teleorman, zona fiind complet echipată tehnico-edilitar.

Conform proiectului, prin PUD se propune desființarea parțială a laturii vestice, extinderea și etajarea clădirii de pe strada Teleorman, nr. 42 și modificarea regimului de înălțime de la Sp+P la S+P+3E, respectiv S+P+4E. Beneficiarul proiectului este Marnel Comserv SRL, o companie înființată în 1995, la Cluj-Napoca, care activează în domeniul real estate – imobiliar.

Vecinii au folosit toate „cartușele”: aglomerație, lipsă de lumină, pericol la construire

Potrivit raportului informării și consultării publicului, au fost expediate notificări proprietarilor parcelelor vecine pe laturile celei care a generat PUD privind intenția și propunerile documentației. Între decembrie 2018 și noiembrie 2019, au avut loc patru dezbateri publice, la prima dintre acestea prezentându-se la acea vreme nouă vecini.

Unul dintre ei s-a plâns că, dacă se va lucra lângă casa lor, construită în 1938, aceasta va fi distrusă, dat fiind faptul că imobilele actuale sunt alipite la calcanul din sol. Practic, pe aceeași fundație de piatră sunt construite momentan două case. „Suntem înconjurați de blocuri, dacă se mai construiește unul, nu vom mai avea lumină deloc!”, a semnalat proprietarul.

La rândul său, asociația de proprietari de pe strada Molnar Piuariu, nr. 5, a sesizat că locatarii de pe scările I, II, III și IV nu vor mai avea lumină, nefiind de acord cu noua construcție. De aceeași problemă s-au plâns și alți doi vecini, care au semnalat că zona se va supraaglomera, fiind deja plină de mașini, dar și cu peste 1.600 de studenți, nefiind nici ei de acord cu propunerea.

În cadrul dezbaterilor ulterioare, vecinii au revenit cu reclamațiile. Printre acestea, clujenii au arătat că simularea proiectului s-a făcut pe un teren de aproximativ 500 mp, în condițiile în care proprietarii ar deține mult mai puțin, doar 267 mp. La rândul său, administratorul asociației de proprietari din vecinătate spune că nu se ține cont că la o distanță de doar 6 metri de bloc se propune o altă construcție cu patru nivele.

Beneficiarul proiectului a respins toate reclamațiile. Proiectul are undă verde!

Drept răspuns la reclamațiile vecinilor, beneficiarii lucrării au dat asigurări că la elaborarea documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire (DTAC) va fi întocmită o expertiză tehnică care va da soluții astfel încât să nu fie necesare măsuri de protejare sau de intervenții asupra imobilului vecin.

Regimul de înălțime în zonă este stabilit prin PUG la 1-3(S)+P+5E+1R, iar terenul deținut în proprietate are suprafața de 469 mp, sensibil mai mare decât minimul prevăzut de 450 mp pentru astfel de inițiative. În cazul în care prin edificarea construcției se va aduce un prejudiciu vecinului, se promite soluționarea pe cale amiabilă.

Mai departe, drept replică la sesizările asociației de proprietari de pe strada Molnar Piuariu, nr. 5, beneficiarii susțin că au retras imobilul propus la o distanță egală cu înălțimea acestuia, respectiv de 14,75 metri față de imobilul dinspre vest și la 15,06 metri față de imobilul dinspre sud; respectând totodată normele sanitare și regulamentul de urbanism. Locurile de parcare aferente imobilului vor fi organizate în incinta sa, iar în dosarul depus se află și un studiu de însorire favorabil proiectului.

Într-un final, Direcția Generală de Urbanism din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, având în vedere prevederile legale expuse în raportul de specialitate, a apreciat că proiectul de hotărâre pentru aprobarea PUD în vederea construirii unui spațiu pentru cazare turistică de patru etaje poate fi supus dezbaterii și aprobării plenului Consiliului Local, demers finalizat săptămâna trecută. Pe scurt, proiectul merge înainte.

CITEȘTE ȘI:

Proiectul blocului de cinci etaje de pe strada Traian merge înainte. Primăria dă undă verde!

 

Rămâne cum am stabilit! Bloc de 10 etaje într-o zonă cu multe spaţii verzi pe Plopilor