monitorulcj.ro Menu
Economie

Bani europeni pentru conectarea Autostrăzii Transilvania de Ungaria

În timp ce lucrările pe mini-lotul dintre granița cu Ungaria și Biharia, la nord de Oradea – capătul de vest al Autostrăzii A3 București-Borș, abia au început să prindă contur, vecinii de la vest se apropie în pas grăbit de granița cu România.

“Contractul pentru finanțarea Subsecțiunii 3C3 Biharia-Borș a fost transmis către Comisia Europeană”, transmite Ministerul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a finalizat procesul de evaluare și a semnat contractul de finanțare în cadrul POIM 2014-2020 pentru Secțiunea 3C, Subsecțiunea 3C3 Biharia-Borș, parte a autostrăzii Transilvania.


Proiectul, care are o valoare totală de 193.968.160 lei și o finanțare UE de 138.417.706 lei, după semnare a fost transmis către Comisia Europeană.

În ceea ce privește  Subsecțiunea 3C3 Biharia-Borș, stadiul fizic al lucrărilor este de 67%, valoarea plăților efectuate fiind de 44 milioane lei fără TVA. Plata s-a efectuat din componenta de la bugetul de stat cu rambursare POIM, după aprobarea cererii de finanțare.


”De la prima întâlnire pe care am avut-o cu echipa de la Organismul intermediar pentru transport, am cerut ca procedurile să fie derulate cu celeritate și profesionalism. Numai așa putem să deblocăm toate proiectele, să asigurăm finanțarea necesară. Cei de la Comisia Europeană ne ajută, dar nu ne pot băga și banii în traistă. Trebuie ca toate proiectele să respecte planificările pe care le avem în derulare deoarece nu ne mai permitem nicio întârziere. Avem deja un ritm de lucru mult mai bun decât atunci când am venit. Iar dovada o constituie inclusiv finanțarea pentru Subsecțiunea 3C3 Biharia-Borș pe care am semnat-o și pe care o trimitem la Comisia Europeană.” a spus Lucian Bode, ministrul Transporturilor.

Lotul 3 al Autostrăzii Borş – Suplacu de Barcău se întinde între localităţile Biharia şi Borş, pe o zonă de câmpie, până la graniţa româno-ungară, intersectând la nord de comuna Biharia drumul naţional DN19 (Oradea-Satu Mare). Construcţia presupune şi realizarea unui nod rutier, respectiv nodul Biharia, cu cinci bretele şi trei pasaje, alături de alte poduri şi pasaje peste DN 19, peste calea ferată Oradea – Satu Mare şi peste un drum de exploatare peste autostradă.