Economie

Prețurile mari ale terenurilor din Cluj blochează profitul proiectelor rezidențiale

Cele mai ridicate prețuri medii ale terenurilor se întâlnesc în Cluj-Napoca și la București, susțin specialiștii în domeniul imobiliar. Cu toate acestea, prețurile piperate devin piedici în calea profitabilității proiectelor rezidențiale, care ajung să se scumpească exagerat.

Prețurile mari ale terenurilor din Cluj blochează profitabilitatea proiectelor rezidențiale Prețurile mari ale terenurilor din Cluj blochează profitabilitatea proiectelor rezidențiale

Conform consultantului imobiliar Crosspoint Real Estate, majoritatea terenurilor căutate de dezvoltatorii imobiliari sunt destinate segmentului rezidențial al pieței, în vreme ce în restul țării cererea se concentrează pe terenuri pentru dezvoltări de retail. Aceștia semnalează o altă tendință tot mai pregnantă a pieței imobiliare din România, care se manifestă în marile orașe regionale, precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Este vorba despre achiziția de terenuri destinate proiectelor mixte.

Cele mai mari prețuri medii ale terenurilor se întâlnesc în Cluj-Napoca și București, unde tind să blocheze profitabilitatea proiectelor, alături de costurile de construcție, care afectează la rândul lor profitabilitatea noilor proiecte, în special, rezidențiale de pe piața low-medium, care ajung să se scumpească exagerat din cauza costurilor cu construcția și a așteptărilor de profit ale dezvoltatorilor, avertizează specialiștii.


Pentru restul anului, consultanții se așteaptă ca atenția potențialilor cumpărători să rămână concentrată pe suprafețe de teren aproape de metrou, cu PUZ-uri deja aprobate și e de așteptat, pe măsură ce terenurile ideale pentru spații de birouri se împuținează, ca dezvoltatorii să caute debușeuri în alte orașe, în special în orașele regionale, concentrate până acum mai puțin pe birouri și mai mult pe dezvoltările de retail, potrivit economica.net.

Etichete: pret profit
Ultimele Stiri
abonare newsletter