Economie

Bucureştiul, Clujul şi Constanţa au cei mai mulţi salariaţi prost plătiţi?

Aproximativ 1,7 mil. salariaţi, adică 30% din totalul salariaţilor din România, câştigă salarii la nivelul minim pe economie. Cele mai multe salarii minime sunt înregistrate în Bucureşti, Cluj şi Constanţa. În prezent, România are trei niveluri ale salariilor minime, care variază între 1.263 de lei net şi 1.774 de lei net pe lună.

Un număr de aproape 1,7 milioane de salariaţi, adică 30% din totalul celor aproximativ 5,6 milioane de angajaţi activi din România (conform Inspecţiei Muncii) câştigă salariul minim pe economie, arată calculele ZF făcute pe baza informaţiilor de la Inspecţia Muncii. Cei mai mulţi salariaţi plătiţi la nivelul minim lucrează în zonele cu economii puternice şi cu mulţi salariaţi. Astfel, în Bucureşti lucrează peste 275.000 de salariaţi plătiţi la nivelul minim (16% din totalul angajaţilor plătiţi cu salariul minim), în Cluj sunt peste 73.600 de angajaţi cu salarii minime (4,3% din total), în Constanţa - 72.600 (4% din total), în Timiş - 66.000 (3,9%), iar în Ilfov 64.000 (3,8%).

„Există un cumul de factori pentru care sunt atât de mulţi salariaţi care primesc salariul minim. Aceste statistici arată că există încă o componentă importantă a economiei gri, în care oamenii lucrează, cu forme declarate, la nivelul minim, dar în realitate ei câştigă sume mai mari. Spre exemplu, nimeni nu poate trăi în Bucureşti cu salariul minim dacă este singur, iar o familie cu două salarii minime nu poate avea un trai decent în Capitală sau în Cluj cu aceste venituri“, a explicat Raluca Pîrvu, business manager la o companie de consultanţă în management şi resurse umane.


În prezent, în România există trei niveluri ale salariilor minime: de 1.263 de lei net (2.080 de lei brut), de  1.413 lei net (2.350 de lei brut) pentru angajaţii cu studii superioare încadraţi pe poziţii cu studii superioare şi  1.774 de lei net pe lună (3.000 de lei brut) pentru angajaţii din domeniul construcţiilor.

„Dincolo de economia la gri, există încă judeţe unde principalele locuri de muncă sunt în domeniul industrial, iar acolo sunt multe companii care oferă salarii la nivelul minim. În zona de servicii, echivalentul industriei din perspectiva salariilor mici este reprezentat de către sectorul retail, cunoscut pentru salariile mici, apropiate de nivelul minim“, a mai spus Raluca Pîrvu.


Salariul minim a crescut accelerat în ultimii ani, ca urmare a deciziilor guvernului în acest sens, ceea ce a condus şi la o creştere semnificativă a salariilor apropiate de nivelul minim pentru a menţine o politică de salarizare echitabilă în organizaţii.

„Când au marje suficiente şi doresc să ofere ceva în plus angajaţilor, mulţi angajatori decid să menţină salariile la acelaşi nivel, dar să suplimenteze bonusurile de performanţă sau bonusurile pentru ore suplimentare ori decid să acorde beneficii precum este cel de-al 13-lea salariu. Sunt industrii – cum este cea automotive- unde angajaţii nu mai iau de mult timp salariul minim, ci mai degrabă câştigă apropiat de nivelul salariului mediu pe economie“, a mai explicat Raluca Pîrvu.


Topul judeţelor cu cei mai mulţi salariaţi plătiţi la nivelul minim

Bucureşti – 275.316 salariaţi cu salariul minim (16,2% din totalul angajaţilor cu salariul minim)


Cluj – 73.642 salariaţi cu salariul minim (4,3% din totalul angajaţilor cu salariul minim)

Constanţa – 72.621 salariaţi cu salariul minim (4,3% din totalul angajaţilor cu salariul minim)


Timiş -  66.160 salariaţi cu salariul minim (3,9% din totalul angajaţilor cu salariul minim)

Ilfov – 64.308 salariaţi cu salariul minim (3,8% din totalul angajaţilor cu salariul minim)

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter