Economie

Mirajul antreprenoriatului îi cuprinde pe români

Şase români din zece visează la propria afacere; tinerii reprezintă 77%, potrivit unui studiu recent.

Şase din 10 români, respectiv 63%, îşi doresc să aibă propria lor afacere, procentul fiind semnificativ mai mare în rândul bărbaţilor (72%), al tinerilor între 18 şi 23 de ani (77%) precum şi al adulţilor între 24 şi 38 de ani (75%), arată un studiu realizat de o companie de cercetare de piaţă.

Ce înseamnă independent?

De asemenea, pentru 8 din 10 români, a fi independent înseamnă a nu depinde financiar de altcineva, iar pentru 77% independenţa este asociată cu posibilitatea de a face lucrurile pe care şi le doresc, de a-şi împlini pasiunile.


"Majoritatea persoanelor cu vârsta între 55 şi 65 de ani (88%) leagă independenţa de posibilitatea de a face ceea ce îşi doresc şi de a-şi împlini pasiunile, în timp ce în cazul tinerilor de 18 până la 23 de ani acest procent este de 56%. A reuşi pe cont propriu este o altă caracteristică care defineşte ce înseamnă independenţa pentru 57% dintre români. Procentul celor care apreciază că reuşita pe cont propriu este echivalentul independenţei este mai mare în rândul femeilor (63%, versus 37% dintre bărbaţi), precum şi în rândul tinerilor între 18-23 de ani (62%) şi al adulţilor tineri (cu vârsta între 24 şi 38 de ani)", arată studiul iSense Modern Consumer Trends Tracker, desfăşurat anual de compania de cercetare de piaţă iSense Solutions..

Aproximativ 3 din 10 respondenţi din mediul urban declară că independenţa înseamnă să fie liber profesionişti şi să poată munci când doresc, iar procentul ajunge la 40% în cazul persoanelor cu vârsta între 39 şi 54 de ani.


Potrivit studiului, doar 9% dintre români consideră că independenţa înseamnă să locuieşti singur, însă procentul în rândul tinerilor între 18 şi 23 este cu mult mai mare: 21% cred că a fi independent înseamnă să locuieşti singur.

Cum e văzut lucrul de acasă?

Deşi cea mai mare parte dintre angajaţii din România lucrează integral de la sediul companiei (66%), o parte dintre ei au posibilitatea de a lucra periodic de acasă (15%), iar 19% îşi desfăşoară constant activitatea de acasă sau din alte locuri decât sediul companiei.


Studiul menţionat arată că avantajele pe care cei care lucrează de acasă (ocazional sau constant) le identifică sunt faptul că au libertatea de a-şi face programul cum doresc (61%), că se pot concentra mai bine (55%), că au mai mult timp liber (53%), că se simt relaxaţi şi odihniţi (51%), dar şi că sunt mai productivi (35%) şi că lucrul de acasă presupune utilizarea celor mai noi instrumente tehnologice (24%).

În acelaşi timp, 13% declară că în contextul lucrului de acasă, câteodată se simt singuri, iar 20% că le lipseşte interacţiunea cu alţi profesionişti din domeniu (procentul este mai ridicat în rândul femeilor - 25%, precum şi în rândul tinerilor de 18-23 de ani - 27%).
Datele sunt culese în ianuarie 2019, cercetarea fiind realizată online pe 1.011 respondenţi şi este reprezentativă pentru mediul urban din România, cu un grad de eroare de +/- 3,1 % la un nivel de încredere de 95%.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter