Economie

OPINIE: Aţi observat cum se stă la coadă peste tot? Aţi observat cum au crescut cam toate preţurile cu 10%? Facem pariu că o sa avem creştere economică de 6%?

Este o estimare educată anume că în fiecare moment 1 milion de români stau la coadă undeva, atât de mare este entuziasmul naţiei de a cheltui banii din salariile şi pensiile crescute în ultimii ani.

Nu există un oraş mai măricel în care să nu se stea la coadă la pâine, la staţia de benzina, la farmacii, la casa de schim valutar, la aprozar, la bilete la autobuz, la locuri de parcare la mall (în special aici) la pet-shop - incredibil chiar, deși nu ne prea plac băncile, se stă la coadă la bancomate. Nu există un oraș mai măricel în care să nu vezi cozile îndrăgite ale românilor de la finanțe, primării, gaz, curent, telefon. Nu există un oraș mai măricel care să nu fie plin de furgonete mici de transport care se mișcă febril dintr-un loc în altul ducând marfă.

Banii circulă repede și mult astăzi în România. Românii manifestă un apetit pentru consum de parcă nu ar exista mâine, dar mâine există, și ca dovadă Turcia își propune să atragă 1,5 milioane de români pentru a merge în concediu la vară în stațiunile de acolo – vă puteți imagina, aproape 10% din populația țării pleacă pentru 3-4  luni de sezon în Antalya și Bodrum și Lara!. Astfel că un om precaut s-ar duce imediat să stea la coadă la agențiile de turism.


Și când te gândești, paradoxal, că l-am omorât pe Ceaușescu tocmai că ne punea să stăm la cozi...

Modul în care evoluează economia noastră de piață și de stat, sfidând toate analizele și prognozele, demonstrează ca orice planificare bugetară indiferent de cât de optimistă ar fi aceasta este bătută de realitate, și că doar sociologii, filozofii sau psihiatrii ar putea explica mai bine creșterea economică impresionantă bazată pe consum care pune România la vârful țărilor emergente. În fiecare dintre ultimii doi ani oamenii de știință din agențiile de rating dădeau prognoze academice prudente arătând riscurile enorme la care este expusă țara noastră, la direcțiile negative de evoluție, la deficite, la creșteri mult sub estimările autorităților, etc. Și luau țepe academice, pentru că în fiecare dintre acești doi ani creșterea economică bazată pe un consum alimentat de reduceri de taxe și creșteri salariale și de pensii a depășit toate așteptările. Și consumul se menține la cote ridicate pentru că să ne înțelegem, suntem în continuare la o bază joasă față de valorile de consum din UE, suntem departe de o convergență pe acest indicator.


Toate indiciile ne fac să credem că anul 2019 va fi un an de apogeu al consumului pentru că 1) intră în acţiune noua grilă de salarizare care va duce la noi creşteri salariale, 2) creşte punctul de pensii, cu dinamica pentru pensionari şi 3) la ce condiţii de economisire sunt în piaţă, chiar nu merită să ţii banii în bănci. Preţurile de consum vor mai creşte cu cel puţin 5%, pentru că tot ceea se consumă vine din import şi va include devalorizarea leului şi pentru că, dacă există cerere demonstrată prin cozi, orice comerciant ştie că merită să creşti preţul.

Aşa că teoria de planificare economică #WageLedGrowth a Profesorului Socol, pe care o contestă mulţi alţi experţi, executată sub ochii noştri, pare a da rezultate - si daca mai tine inca doi ani dupa 2019, cat un ciclu economic, chiar merita un Premiu Nobel.


Riscul pe termen mediu rămâne acelaşi, anume că România să piardă şi mai multă competitivitate în industria de manufactură, pentru ca fabricanţii din ţară nu fac faţă reţelelor comerciale setate pe importuri, iar românii pur şi simplu nu sunt educaţi pentru #CumparaFabricatînRomânia; pierzând industrie de manufactură, pierdem valoare adaugată, productivitate, comenzi la export şi joburi calificate din acest domeniu. Veniturile la buget vor avea de suferit, insa dupa 2021 si 2022 cand ordonante de tipul OUG 114 vor fi fost adoptate deja de majoritatea tarilor din UE (nu vor avea incotro, uitati-va cum fierbe de nemultumiri vestul Europei), Romania va gasi alt model de business.

Rămând însă în 2019 – când, într-adevăr, nu e nici o îndoială că România traversează cea mai bună perioadă economică din istorie - îndraznesc să estimez privind doar la numărul de cozi de peste tot din jurul nostru că România se poate îndrepta către o nouă creştere record de peste 6%.


DRAGOŞ DAMIAN, CEO Terapia

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter