monitorulcj.ro Menu
Economie

Ce se întâmplă cu terenurile din Cluj în următorii 5-10 ani?

Cluj-Napoca are nevoie de un plan de dezvoltare bine pus la punct. Ritmul accelerat de creștere în volum, numărul locuitorilor și numărul persoanelor active, evoluția sectorului profesional, extinderea suprafețelor pe care se construiesc cartiere noi, impune acest plan pe termen lung, dar și scurt.

Ce terenuri mai sunt disponibile în Cluj-Napoca și în împrejurimi și ce reglementări se impun în acest domeniu pentru ca orașul să aibă parte de o dezvoltare ca la carte?

Planul Urbanistic General (PUG)


PUG-ul actual al Clujului a intrat în vigoare în iunie 2016 și este valabil pentru următorii 10 ani.

„Planul Urbanistic General al Clujului urmărește ca prin reglementările impuse să restructureze într-un mod cât mai funcțional și estetic țesutul urban existent și direcționează zonele în curs de urbanizare spre o dezvoltare sănătoasă pe termen lung.” spune Marius Pop, de la Blitz Imobiliare.


Piața de terenuri din Cluj

Vorbim aici despre străzi cunoscute din oraș, precum Calea Turzii, Câmpului sau Brâncuși, dar și despre zone noi ce deja se află în curs de dezvoltare, ca Borhanci. Toate acestea și nu numai vor suferi în următorii câțiva zeci de ani modificări majore de structură și organizare, odată cu numărul mare al construcțiilor ce se ridică.


Marius Pop avertizează asupra caracterului interdependent între mai multe elemente din viața locuitorilor și implicit a orașului.

„Dezvoltarea imobiliară a zonelor periferice ale Clujul este o consecință naturală a deficitului de imobiliar rezidențial din intravilan. Calitatea noilor cartiere va fi direct proporțională cu implicarea administrației în dezvoltarea infrastructurii locale prin asigurarea transportului public, deschiderea de noi unități de învățământ și spații de petrecere a timpului liber exterioare și interioare. Totodată constructorii au un rol esențial în acest proces. Zonele cele mai favorizate pentru dezvoltare rezidențială sunt cele situate în intravilanul comunelor limitrofe, care beneficiază deja de o parte dintre aceste condiții”, spune acesta.


La nivel de oraș, prețul mediu pe metru pătrat a rămas constant din decembrie 2017 până în septembrie 2018, conform Indicelui Blitz. În luna octombrie a acestui an a crescut cu 24,4% față de septembrie 2018 – de la 94 euro/mp la 117/mp.

Provocări și planuri de viitor


Timp de doi ani, Clujul a funcționat atât după PUG-ul vechi, realizat în cursul anilor ‘90, cât și după cel nou. Acest lucru a decurs în câteva situații tensionate între dezvoltatori, administrație și publicul larg, cât și la identificarea de noi soluții favorabili pentru toți cei implicați.

Astfel, explică Marius Pop, „terenuri cu situație urbanistică clară se găsesc fie în țesutul urban deja construit, fie în cadrul noilor planuri urbanistice zonale avizate. Cum cele din urmă sunt extrem de puține, cumpărătorii care caută terenuri cu reglementări clare se orientează preponderent spre post-utilizarea construcțiilor existente prin demolare sau prin reconversie.”

Asocierea proprietarilor de terenuri pentru a detalia, prin proiecte urbanistice ample, modul în care urmăresc să valorifice din punct de vedere imobiliar zona în care se poziționează va reprezenta un factor extrem de important în derularea cu brio a PUG-ului în vigoare.

Principalele zone și prețurile terenurilor pe metru pătrat în octombrie 2018:

Borhanci: 130 euro/mp
Dâmbul Rotund: 120 euro/mp
Făget: 111 euro/mp
Iris: 73 euro/mp
Sopor: 65 euro/mp
Feleacu: 38 euro/mp
Baciu: 27 euro/mp