Economie

Comisia Europeană a redus semnificativ prognoza de creștere economică a României pentru 2018, de la 4,5% (anunțată în primăvară) la 3,6%

Boom-ul economic al României scade, pe măsură ce ritmul de creștere al consumului privat încetinește, iar contribuția negativă a exporturilor nete la creșterea se agravează în continuare, potrivit unui rapot publicat joi, care prezintă estimările Comisiei Europene pentru România.

Potrivit biziday.ro, se preconizează că PIB-ul va crește într-un ritm mai moderat, iar piața muncii va rămâne restrânsă. Inflația a atins punctul culminant în primăvara anului 2018 și se așteaptă să încetinească progresiv. Se estimează că deficitul bugetar va continua să crească, în special din cauza creșterilor semnificative ale salariilor și pensiilor publice.

“Aceste prognoze sunt influenţate în principal de planurile de majorare semnificativă a punctului de pensie, incluse în programul de guvernate şi implementate în legea pensiilor recent adoptată de Guvern.


Un alt risc principal la adresa acestor prognoze este că majorarea salariilor ar putea continua să depăşească creşterea productivităţii, ceea ce ar duce la o nouă scădere a competitivităţii economice a României şi ar slăbi creşterea exporturilor”, transmite Comisia Europeană.

Pentru anul în ansamblu, creșterea PIB-ului este estimată la 3,6%.


Deficitul guvernamental este prognozat să crească la 3,3% din PIB în 2018, de la 2,9% din PIB în 2017, urmând să continue pe aceaşi tendinţă pentru a ajunge la la 3,4% din PIB în 2019 şi 4,7% în 2020.

Ultimele Stiri
abonare newsletter