Economie

Fermierii către liceeni clujeni: „Dacă faceți agricultură, tot timpul veți fi oameni liberi”

Liceeni și elevi de clasa a VIII-a au primit sfaturi de la fermieri în cadrul mesei rotunde organizate de Fundaţia World Vision România împreună cu Colegiul „Emil Negruţiu” Turda, în cadrul campaniei „Mândru să fiu fermier”, parte a programului naţional „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii”.

„Sunt multe posibilități de dezvoltare profesională în agricultură. Tinerii trebuie să înțeleagă faptul că o agricultură bine făcută nu înseamnă doar praf, trudă și muncă în zadar, ci și beneficii, oportunități materiale și șansa unui viitor mai bun”, a subliniat Crenguța Bărbosu, managerul programului „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii” din partea World Vision România.

Fermele îi primesc cu braţele deschise în practică

Printre fermierii care au participat la masa rotundă se numără și Călin Fargaciu, fost absolvent al Colegiului „Emil Negruțiu” din Turda. În calitate de reprezentant al Cooperativei Agricole Someș Arieș, Fargaciu le-a promis tinerilor că cel puțin 30 din cele 70 de ferme din cooperativă au capacitatea să îi primească în practică și să îi îndrume pentru a-și dezvolta, în viitor, propriile afaceri:


„Dacă faceți agricultură, tot timpul veți fi niște oameni liberi. Eu nu trebuie să plec capul în fața nimănui, ceea ce fac eu îmi dă un sentiment de mândrie. În agricultură îți faci singur programul, trebuie doar să aveți inteligența să mergeți în direcția în care merge și economia”.

Ovidiu Spînu, reprezentantul fundației Openfields, i-a încurajat pe tineri să își găsească nișa care le aduce cele mai mari satisfacții și le oferă, totodată, elementul diferențiator pe piață.


„Ca formare sunt medic veterinar și am trecut prin toate etapele pentru a deveni profesionist – am avut cabinetul meu, am lucrat în ferme, în fostul CAP, am predat în învățământul superior și m-am refugiat în domeniul non-profit unde mă ocup de programe de dezvoltare rurală. Agricultura este magică, se naște și germinează, iar satisfacția pe care o ai în acest domeniu este deosebită. Sfatul meu este să vă gândiți la ceva de nișă, ceva inovativ și veți avea mult mai mult succes”, le-a transmis Ovidiu Spînu tinerilor prezenți la masa rotundă.

În agricultura modernă este nevoie de tehnicieni

Felicia Mureșanu, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda i-a încurajat, la rândul ei, pe liceeni să urmeze o carieră în agricultură, iar ca argument le-a povestit despre cei 60 de ani de activitate a instituției pe care o conduce și despre reușitele lor.


„Tehnicienii agricoli au existat din totdeauna, din păcate în ultimii ani nu am avut cu cine să îi înlocuim pe cei care se pensionează. De mult milităm pentru a îndrepta tinerii către acest domeniu, este o lipsa acută de personal. Avem nevoie de tineri în domeniul agricol ca de aer. Agricultura nu este muncă la sapă, totul este mecanizat și vă garantăm că aveți locuri de muncă asigurate”.

Mândru să fiu fermier este o campanie de informare dedicată educaţiei agricole, campanie ce va reuni informaţiile destinate tinerilor care intenționează să devină fermieri sau să se formeze într-o meserie din domeniul agricol. Campania cuprinde 8 licee agricole din România (Miroslava, Huşi, Brăneşti, Slatina, Salonta, Turda, Ciumbrud şi Prejmer). În acest an campania Mândru să fiu fermier a vizitat fiecare din cele opt comunităţi în care se află liceele şi a surprins ofertele acestora, oportunităţi locale, exemplele de success şi potenţialul meseriilor din agricultură.

Ultimele Stiri
abonare newsletter