Economie

Dărăban (CCIR): 65% din mediul de afaceri este de acord cu acțiunile DNA

Oamenii de afaceri din România susțin lupta anticorupție pentru că au realizat că nu pot atrage parteneri străini decât dacă sunt corecți și respectă legislația, a declarat, marți, Mihai Dărăban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), în cadrul unui seminar pe tema practicilor anticorupție din business.

"Dacă ne-am uita la propriile lor legi (legile americane — n.r.), am înțelege despre ce este vorba. Din 1977 există o legislație potrivit căreia oamenii de afaceri americani care au comis fapte de corupție în afara granițelor SUA sunt penalizați cu amenzi uriașe", a spus Dărăban, amintind amenda de 180 de milioane de dolari plătită de concernul Hewlett-Packard, după ce s-a dovedit că a acționat ilegal în raport cu autoritățile poloneze.

"Există astfel de legislație și în țări din Europa, precum Marea Britanie, iar noi trebuie să ne adaptăm și am atras în acest proiect compania General Dynamics, care este al cincilea mare producător de armanent din lume, dar are o divizie de luptă anticorupție, condusă de un senior vicepreședinte care a fost în departamentul de Justiție din Statele Unite. Avem de învățat de la ei", a mai spus Dărăban.


Oficialul CCIR a arătat că, potrivit unui sondaj realizat de CSOP, majoritatea oamenilor de afaceri români susțin lupta anticorupție.

"De doi ani consecutiv realizăm sondaje de opinie cu terțe institute și pot să vă spun că la fiecare sondaj, și cel prezentat anul trecut, și cel de acum doi ani, 65% din mediul de afaceri este de acord cu acțiunile DNA. Vrem, nu vrem, aceasta este realitatea exprimată de agenții economici, pentru că au început să vadă transparența și șansa în ceea ce înseamnă licitație publică", a susținut președintele Camerei Române de Comerț, citat de Agerpres.


Întrebat ce înseamnă corupția pentru mediul de afaceri, el a răspuns: "Înseamnă că rămânem în ograda noastră, singuri fără niciun partener pe care ni l-am dori. Dacă dorim parteneri de unde să avem câștiguri din punct de vedere know-how, tehnologie și așa mai departe, trebuie să ne vedem de treabă, să fim corecți".

Potrivit acestuia, marea problemă în mediul de afaceri din România a fost accesul la licitațiile publice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter