monitorulcj.ro Menu
Economie

De ce ajung tinerii la angajare tot mai slab pregătiţi

Peste 70% dintre copiii de 14 ani se simt singuri şi nesprijiniţi la şcoală, ceea ce face ca ulterior, tinerii ajunși la momentul angajării să fie tot mai slab pregătiți, afirmă profesorul Lucian Ciolan, decan al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Edu­caţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Singurătatea pe care o percep la şcoală, lipsa de motivare, dar şi semnele de depresie care apar ulterior la copii sunt doar o parte dintre factorii care contribuie la scăderea performanţei şcolare a elevilor români.

„Pentru realizarea evaluărilor internaţionale PISA, unde ieşim prost de ani de zile în clasament, se analizează  o serie de indicatori calitativi de care nu a vorbit nimeni. Rezultatele arată că aceşti copii sunt demotivaţi la vârsta de 14 ani. Peste 70% dintre ei se simt singuri şi nesprijiniţi la şcoală, iar mai târziu apar semne de depresie. Noi spunem că ei nu învaţă, că profesorii nu sunt buni, că nu îi sprijină familiile, însă principala cauză tre­buie căutată în interiorul lor, ci nu în exterior“, a spus profesorul universitar doctor Lucian Ciolan, pentru zf.ro.

Într-adevăr, elevii români au înregistrat anul trecut, din nou, o performanţă foarte slabă la evaluările internaţionale PISA (The Programme for International Student Assessment), astfel că, pe scala generală de ştiinţă, România a ocupat poziţia 48 din 70 de ţări participante.


Şi nu doar la testele PISA performanţa ele­vilor români este scăzută. Decizia de introducere a ca­merelor video în timpul examenului de bacalaureat începând cu anul 2011 a dat peste cap toate statisticile, rata de promovare a acestui examen aflându-se în mod constant la 50-60%, faţă de 80-90%, cât era înainte de acest an.