monitorulcj.ro Menu

Economie

CAS ar putea creşte de la 10,5% la angajat şi 15,8% la angajator, la 21,7% la angajat

Ministerul Finanţelor a pus pe circuitul de avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, prin care modifică în mod substanţial apoape 200 de articole din cele 500 ale Codului Fiscal intrat în vigoare în 8 septembrie 2015.

CAS ar putea creşte de la 10,5% la angajat şi 15,8% la angajator, la 21,7% la angajat

Printre propuneri se numără modificarea contribuţiilor CAS. Astfel, conform propunerilor, la articolul 64 care în actualul Cod Fiscal prevede cotele de impozitare, apar următoarele în noul proiect de lege: “cota pentru contribuţia individuală de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este de 21,7%”.

În acest moment contribuţia individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat şi 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiţii normale de lucru, în total 25,8%.

Conform propunerii, cota totală ar urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru.

Cota de contribuţii a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la condiţii deosebite de muncă şi de 8,4% la condiţii speciale de muncă.

În paralel, Finanţele propun majorarea imperativă cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câştiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui să le majoreze, conform propunerii legislative, cu 2.815 lei.

Liderii sindicali ameninţă cu proteste dacă Guvernul va aproba proiectul de ordonanţă transmis spre avizare de Ministerul Finanţelor, care prevede modificarea CAS de la 10,5% la angajat şi 15,8% la angajator, la 21,7% la angajat.

"Această măsură nu va face decât să accentueze şi, în acelaşi timp, va crea tensiuni sociale suplimentare între sectorul economic şi public. Luni ne întâlnim pentru a analiza acest lucru, dar cel puţin eu personal eu sunt împotrivă, rămâne decizia colegilor mei ca să o ia, dar probabil întrucât îi va afecta direct la valoarea salariilor nete pe marea majoritate, întrucât încă o dată se face o discriminare între politica pentru capital şi structura respectivă, întrucât se va pune sub semnul întrebării viitorul sistemului de pensii pilonul I şi a sistemelor de asigurări sociale în general, ne vom opune probabil la un asemenea mecanism. Mai mult, vom ieşi în stradă pentru că, de fapt, acest lucru va afecta profund sistemul şi viitorul nu numai pentru persoanele de acum, dar mai ales pentru generaţia următoare", a declarat, pentru Mediafax, preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Specialiştii fiscali transmit că românii care vor fi afectaţi de această măsură sunt cei care desfăşoară activităţi independente.

"Se continuă tendinţa de supraimpozitare a persoanei fizice, cu precădere a celor ce desfăşoară activităţi independente: PFA, întreprindere individuală, întreprindere familială, asociaţie familială. Probabil Guvernul a observat că are o bubă groaznică în buget, creşterile astea nesăbuite de salarii, scutiri la diverse impozite acordate au condus la un deficit uriaş al asigurărilor sociale. Şi atunci, pur şi simplu, pentru persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente se dublează asigurările, aproape se dublează, pentru salariaţii de rând cresc asigurările sociale plătite de aceştia, dar legea culmea prevede obligaţii obligaţia creşterii salariilor cu cota corespunzătoare asigurării sociale", a declarat, pentru Mediafax, Adrian Benţa, specialist fiscal.