monitorulcj.ro Menu
Economie

Clujenii câștigă mai bine decât anul trecut

Clujenii câștigă mai bine, iar numărul salariaților a crescut cu 8382 de persoane, comparativ cu anul 2015.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Cluj numărul salariaţilor din judeţul Cluj, la sfârşitul lunii iunie 2016, a fost de 226383 persoane, cu 8382 persoane mai mult decât la luna iunie 2015. Potrivit sursei citate, câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna iunie 2016 în Cluj a fost de 3130 lei şi cel net de 2284 lei. Câştigul salarial mediu net din luna iunie 2016 a fost cu 14,8%  mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2015.

Cel mai recent eurobarometru al Comisiei Europene, „Quality of life in European cities 2015” arată că 73% din locuitorii din Cluj-Napoca sunt mulţumiţi de faptul că trăiesc în acest oraş, în ciuda faptului că este unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară. Indiferent că vorbim despre locuinţe, mâncare sau transport, Clujul este un oraş scump.


Preţurile mari merg mână în mână cu salariile mari. Comercianţii profită de faptul că sunt mulţi clujeni care câştigă foarte bine şi îşi adaptează preţurile pentru că puterea de cumpărare este mare.

Potrivit unei analize realizată de site-ul analizeeconomice.ro, Clujul se afla, în decembrie 2015, printre judeţele cu cel mai mare salariu mediu net din ţară. Dacă la nivel naţional, salariul mediu net era în decembrie anul trecut, de 2.114 lei, în Cluj era 2.358 lei. Clujul este depăşit doar de Bucureşti (2.958 lei) şi Ilfov (2.504 lei). La polul opus, se află Harghita (1.419), Caraş Severin (1.459 lei) şi Suceava (1.462).    


Analiza vorbeşte şi despre creşteri ale salariului mediu net din 2015 în comparaţie cu 2014. Clujul se află pe locul doi la acest capitol. De exemplu, cea mai mare creştere s-a înregistrat în Teleorman (26,87%), urmat de Cluj (22,68%) şi Vrancea (22,32%).

Un oraş în care îţi găseşti uşor de lucru

Eurobarometrul “Quality of life in European cities 2015” arată că în Cluj se găsesc uşor locuri de muncă. Dintr-un total de 79 de oraşe analizate, Clujul se află pe locul doi când vine vorba despre oportunităţile de angajare.


Primul oraş din clasamentul publicat în eurobarometru este Praga. 72% din praghezi au afirmat că îşi găsesc uşor un loc de muncă. Pe locul doi se află clujenii cu un procent de 67%, urmaţi de locuitorii din Munchen şi Bratislava cu 62%. La polul opus se află Palermo, doar 3% din locuitori declarând că îşi găsesc uşor un job.

Cum explică economiştii salariile mari

Economiştii clujeni spun de ce în Cluj sunt unele dintre cele mai mari salarii medii nete din țară.


Ponderea serviciilor în total, angajaţi sau salarii, este mare, iar serviciile sunt de calitate înaltă, indiferent că vorbim despre medicină, ingineri, IT, bănci. În aceste condiţii, media salariilor este sus pentru că activităţile cu salarii mici sunt mult mai puţine”, a declarat economistul Iosif Pop, preşedintele Consiliului Civic Local.

Un rol important îl au companiile multinaţionale, în special cele din domeniul IT şi servicii pentru că cele care activează în domeniul prefabricatelor oferă salarii relativ mici.


“În special în domeniul IT au venit multe companii din străinătate. Salariile sunt mari în Cluj în IT, într-adevăr, dar în străinătate sunt cel puţin duble”, a mai spus Iosif Pop.