Economie

Elevii clujeni, iniţiaţi în tainele banilor

Peste 100 de liceeni au participat, marţi, la un eveniment organizat de Banca Națională a României în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj în care au avut ocazia să învețe despre noțiuni generale din aria educației financiare. Din păcate, mulți elevi nu au știut de ce se află acolo.

La evenimentul ce face parte din proiectul ”Să vorbim despre bani și bănci” au fost prezenți directorul regional al BNR, Dragoș Mihail Bolocan, un reprezentant al ISJ Cluj și Septimiu Moga, reprezentantul teritorial în ceea ce privește acest program.

Directorul regional și reprezentantul ISJ au început să se întreacă în mulțumiri pentru susținătorii acestui program și au vorbit în mare despre importanța înțelegerii aspectelor primare în ceea ce privește economia. Nu au oferit însă prea mult detalii despre evenimentele din cadrul acestui proiect, cu excepția faptului că acesta s-a extins și în zonele rurale.


”Vă urez bine ați venit! În primul rând elevilor, apoi cadrelor didactice, apoi colegilor care fac parte din acest proiect, adică Inspectoratul Școlar Județean și Banca Națională, colegii mei. Acestea fiind spuse doresc să vă spun că acest program, Să vorbim despre bani și bănci a început ca un parteneriat între BNR și Ministerul Educației, dorindu-se a fi o dezvoltare a resurselor umane în ceea ce privește înțelegerea aspectelor primare despre economie, despre bani și bănci. Cum funcționează, ce înseamnă, de aceea este foarte important ca dumneavoastră ca elevi ai mediului orășenesc să vă dați seama de avantajul pe care îl aveți participând la aceste evenimente. Ca o noutate a acestui program față de anul trecut este faptul că am început să ne deplasăm și în teritoriu, în mediul rural, unde colegii dumneavoastră, spre deosebire de voi, nu au acces la atâtea facilități. De aceea țin să mulțumesc pentru implicare ISJ deoarece a înțeles această necesitate cât și colegilor noștri din BNR care au prezentat aceste aspecte” a fost discursul lui Dragoș Mihail Bolocan.

Aceleași informații, însă cu alte cuvinte au fost oferite și de reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean. Întrebându-i pe elevi dacă știu de ce au venit acolo, aceștia au răspuns sincer că nu știu. Câțiva elevi de la Liceul Teoretic ”Gheorghe Șincai” au spus că au fost anunțați abia înainte de oră despre participarea la eveniment.


”Am aflat abia azi că vom veni la Banca Națională. Nu am știut pentru ce. Nu ni s-a cerut părerea, doar ni s-a spus că trebuie să venim” a povestit o elevă.

”Majoritatea am venit ca să scăpăm de testul la economie, cu toate că nu știam despre ce e vorba” a adăugat o altă liceană.


Elevii de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” știau că au venit la o prezentare să învețe ceva pentru cultura lor generală, însă nu primiseră alte detalii.

Septimiu Moga le-a făcut o trecere prin istoricul leului românesc și a explicat noțiuni de bază în ceea ce privește economia, după care a oferit presei mai multe detalii despre proiectul “Să vorbim despre bani și bănci”, însă abia după ce elevii au plecat.

abonare newsletter