Economie

Directorul suspendat din CNADNR: ”Dacă se ia şpagă în CNADNR? Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul şi au lucrat toată viaţa lor la stat"

Unii directori din Compania de Drumuri şi Autostrăzi au case mai mari decât palatul Versailles, deşi au lucrat toată viaţa la stat, şi au semnat contracte a căror valoare a crescut de zece ori, bazate pe „caiete de sarcini mănuşă, pentru anumite firme”, potrivit unui director suspendat din companie.

sursa foto stiriflux.ro sursa foto stiriflux.ro

”Dacă se ia şpagă în CNADNR? Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul şi au lucrat toată viaţa lor la stat. Mai e o problemă, au gestionat contracte care şi-au mărit valoarea de la un milion de euro la 10 milioane de euro, au contracte pe nişte caiete de sarcini doar la anumite firme, adică erau făcute caiete de sarcini mănuşă, pentru anumite firme”, a declarat într-un interviu pentru gândul Alin Goga, directorul suspendat de CNADNR după ce a vorbit despre ilegalităţile din companie.

Goga este director adjunct de investiţii al Regionalei din Craiova a CNADNR şi în trecut director juridic în structura centrală.


CNADNR a anunţat marţi că Goga va fi suspendat ca urmare a unei apariţii într-o emisiune TV în care a reclamat neregulile din instituţie. CNADNR şi-a motivat sancţiunea prin faptul că Goga „a furnizat informaţii în legătură cu activitatea companiei fără a fi împuternicit sau fără a avea mandat de la conducerea CNADNR”.

 „Mai e o problemă”, adaugă, „au gestionat contracte care şi-au mărit valoarea de la un milion de euro la 10 milioane de euro, au contracte pe nişte caiete de sarcini doar la anumite firme, adică erau făcute caiete de sarcini mănuşă, pentru anumite firme”.


În interviul acordat gândul Alin Goga vorbeşte despre firme pentru care se fac caiete de sarcini „mănuşă”, susţinând că lucrurile sunt atât de evidente încât, dacă se uită într-un caiet de sarcini de la licitaţiile organizate de CNADNR , poate preciza, cu o “probabilitate de 70-80%” care este firma care va câştiga contractul pentru execuţia de lucrări. Întrebat dacă a sesizat faptele de corupţie despre care vorbeşte şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), el spune că a mers la DNA în calitate de martor şi că „spre deosebire de alţi colegi ai mei, eu nu am nici un dosar penal”.

Consideră că „este foarte important care va fi semnalul” care va fi dat de autorităţi în cazul dezvăluirilor pe care le face. „Dacă mie o să mi se întâmple ceva şi o să mi se închidă gura, oamenii or să zică, ' dom’ne, ai văzut, ce a păţit ăla, n-are rost, frate'. Este foarte important care va fi semnalul”, crede Goga.


Directorul afirmă că la nivelul companiei ilegalităţie sunt cunoscute, dar sunt acoperite. „Sunt nenumărate exemple şi nenumărate agenţii de control şi încasare pe care le-au verificat domnul Liviu Costache şi domnul Calmus Lucian( directori în CNADNR- n.r.) şi au făcut rapoarte şi au rămas cu rapoartele. În rapoarte se spunea că fenomenul fraudei depăşeşte posibilităţile de stopare ale CNADNR-ului. Şi tu ştii lucrurile astea de ani de zile şi nu faci nimic? Credeţi-mă, nu mă bate gândul decât că există o gravă complicitate şi complicitatea aia nu este pe ochi frumoşi. Nu este că sunt eu prieten cu cineva. Este interes. Te protejez ca să îmi dai ceva”, afirmă Goga.

Cele mai importante declaraţii:


- Dacă se ia şpagă în CNADNR? Eu am informaţii de următorul tip. Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul şi care au lucrat toată viaţa lor la stat. Mai  e o problemă. Au gestionat contracte care şi-au mărit valoarea de la un milion de euro la 10 milioane de euro, au contracte pe nişte caiete de sarcini doar la anumite firme, adică erau făcute caiete de sarcini mănuşă, pentru anumite firme.  

- Mă uit un pic la cum e făcut caietul de sarcini şi pot să spun cu o probabilitate de 70-80% cine câştigă un contract. Şi vă spun dumnevoastră acum că am precizat în anumite cazuri cu mult înainte cine o să câştige şi s-a confirmat.


- În rapoarte se spunea că fenomenul fraudei depăşeşte posibilităţile de stopare ale CNADNR-ului. Şi tu ştii lucrurile astea de ani de zile şi nu faci nimic? Credeţi-mă, nu mă bate gândul decât că există o gravă complicitate şi complicitatea aia nu este pe ochi frumoşi. Nu este că sunt eu prieten cu cineva. Este interes. Te protejez ca să îmi dai ceva.

- Nu pot să cred că, atunci când tu ştii de ani de zile şi nu iei nici o măsură, protecţia e gratuită. Nu există protecţie gratuită.

- Ştiu colegi de-ai mei care au fost chemaţi de acasă,  erau preşedinţi de comisie, astfel încât să dea contractul către o anumită firmă. Şi alte contracte...Pentru că directorul general este Dumnezeu şi nu îndrăzneşte nimeni să-i spună că face nişte lucruri nelegale stă 7 luni cu un raport pe masă până se pierde finanţarea.

- Am un raport de 78 de pagini care a stat pe masa domnului Narcis Neaga şi nu s-a luat absolut nici o decizie. Salariaţii respectivi au furat, apoi au pus banii la loc şi sunt în continuare salariaţi.

- CNADNR are 2 miliarde de euro, Narcis Neaga e mai puternic decât un ministru, îşi bate joc de tot ceea ce aşteaptă oamenii.

Cititi interviul integral aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter