monitorulcj.ro Menu
Economie

Aeroportul Internaţional Cluj, locul 3 în topul aeroporturilor europene cu cea mai mare creștere a traficului aerian

Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca a fost clasat de Airports Council International - Europe pe locul trei în topul european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creștere a traficului aerian în primul semestru al anului 2015, la categoria celor care au avut sub 5 milioane de pasageri.

La categoria sub 5 milioane de pasageri topul este completat de Santorini, Sibiu (primele două locuri) Astrahan — Rusia și Azore — Ponta Delgada (locul 4 şi 5).

La categoria celor care au avut între 5 și 10 milioane de pasageri, Aeroportul Internațional Henri Coandă București a fost clasat de Airports Council International - Europe pe locul patru. Pe primele trei locuri în această categorie s-au clasat aeroporturile Milano-Bergamo, Porto și Glasgow, iar locul 5 a fost ocupat de Budapesta.


La categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri, clasamentul este: Madrid, Istanbul Ataturk, Londra Gatwick, Amsterdam și Barcelona.

La categoria 10 — 25 de milioane de pasageri, primele locuri au fost ocupate de aeroporturile Atena, Londra Stansted, Istanbul Sabiha Gokcen, Dublin și Lisabona.


În prezent, de pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj sunt operate 23 de destinaţii regulate spre 11 ţări din Europa şi Orientul Mijlociu, prin intermediul a 4 operatori aerieni. Pentru perioada următoare au fost anunţate lansarea de 2 noi zboruri: spre Dubai (cu Wizz Air din 19 decembrie 2015) şi spre Varşovia (cu LOT Polish Airlines din 2 ianuarie 2016).

Pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București operează în prezent 31 de companii aeriene, care transportă pasageri către 70 de destinații.