Economie

Germania vrea Grecia în afara zonei Euro

Ministerul german al Finanţelor a propus ieşirea temporară a Greciei din zona euro pe o perioadă de cinci ani, scrie ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, însă informaţia a fost dezminţită de guvernul grec.

Miniştrii Finanţelor din zona euro lucrează la o declaraţie comună prin care îndeamnă Grecia să înceapă implementarea reformelor promise cât mai curând posibil, pentru a recâştiga încrederea.

Unele măsuri ar trebui, în mod ideal, să fie adoptate deja luni, pentru a genera credibilitate şi încredere cât mai rapid posibil”, a declarat un diplomat UE sub protecţia anonimatului.


Miniştrii urmează, de asemenea, să îndemne Atena să ofere detalii suplimentare despre reformele pe care le-a propus.

O sugestie germană ca Grecia să părăsească zona euro pentru o perioadă de cel puţin cinci ani a fost coordonată cu cancelarul Angela Merkel, au declarat sâmbătă surse, care au solicitat protecţia anonimatului, pentru DPA.


Presa germană a dezvăluit această propunere, inclusă într-un document de poziţie pregătit de către Ministerul Finanţelor de la Berlin.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au înregistrat progrese în negocierile cu privire la criza din Grecia şi îi îndeamnă pe liderii ţărilor lor să soluţioneze „problemele mari” rămase în suspans, a declarat duminică, la Bruxelles, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului.


Am parcurs un drum lung”, dar unele probleme mari rămân în suspans”, a declarat Dijsselbloem la finalul unei reuniuni de două zile a miniştrilor Finanţelor din zona euro.

Dijsselbloem, în calitate de preşedinte al Eurogrupului, urma să-i informeze pe liderii zonei euro despre progresele înregistrate.


Acum îi vom informa pe lideri, iar ei au să discute şi, să sperăm, au să ia o decizie asupra acestor ultime probleme”, a spus el, fără să precizeze despre ce probleme este vorba.

Un acord de ajutorare a Greciei nu va fi încheiat cu orice preţ, a precizat cancelarul Angela Merkel, la sosirea la summitul zonei euro, la Bruxelles, relatează DAP în pagina electronică. „Vom purta negocieri dure astăzi şi nu va exista un acord cu orice preţ. Ştiu că nervii sunt întinşi la maximum, dar trebuie să ne asigurăm că avantajele sunt mai mari ca dezavantajele”, afirmat ea.


Merkel spune că nu se aşteaptă la o poziţie „unanimă” cu privire la Grecia de la miniştrii Finanţelor din zona euro, care au pregătit summitul liderilor din zona euro, subliniind că s-au pierdut „încrederea” şi „fiabilitatea”.

Hollande, solidar cu Grecia

Franţa va face totul pentru ca să se ajungă la un acord asupra unui plan de ajutorare a Greciei, a spus duminică preşedintele francez Francois Hollande la sosirea la Bruxelles, la summitul liderilor din zona euro. Franţa va face totul ca să se ajungă la un acord în această (duminică) noapte” cu privire la Grecia, spune el. În joc este mai mult decât viitorul Greciei, subliniază şeful statului francez. „Viitorul Europei este în joc”, avertizează el. Hollande respinge ideea unei posibile ieşiri a Greciei din zona euro (Grexit). Grecia este fie înăuntrul, fie în afara zonei monedei unice, nu există altă variantă, subliniază preşedintele francez. Un Grexit ar însemna un pas înapoi pentru Europa, avertizează Hollande.

Părăsirea blocului monedei europene comune de către Grecia - cunoscută şi ca „Grexit” - a fost mult timp un subiect tabu, însă un ziar german a scris că această opţiune a fost prezentată în mod oficial de către ministrul german de Externe Wolfgang Schaeuble.

Ultimele Stiri
abonare newsletter