Economie

Îngrijorător. Circa 60% dintre companiile româneşti sunt în insolvenţă iminentă sau în dificultate

Scăderea numărului de insolvenţe raportată statistic este doar un indicator cantitativ, neconcludent pentru starea economiei naţionale, în contextul în care 60% din companiile importante din România se confruntă în prezent cu dificultăţi financiare, a declarat Andrei Cionca, CEO CITR Group.

Andrei Cionca, CEO Casa de Insolventa Transilvania Andrei Cionca, CEO Casa de Insolventa Transilvania

“Ştim faptul că numărul companiilor care au intrat în insolvenţă a scăzut cu 57% în primele 3 luni, o veste îmbucurătoare. La o analiză mult mai atentă, încercăm să vedem cauzele scăderii. Este o însănătoşire, sau un efect produs de altceva?”, a declarat Cionca la conferinţa “Restructurarea – o măsură de însănătoşire a afacerii”, organizată de ZF şi CITR Group, eveniment aflat la a treia ediţie. CEO-ul Casei de Insolvenţă Transilvania a afirmat că multe firme fără activitate au fost lichiditate sau raditate în ultimii ani, iar din cele aproximativ 20.000 de firme care intră anual în insolvenţă, 84% sunt fără activitate şi doar 16% sunt relevante.

60% din companiile relevante din România sunt în impas financiar

“Vă atrag atenţia că 60% din companiile româneşti sunt în insolvenţă iminentă sau în dificultate. Scăderea numărului de insolvenţe este un indicator cantitativ, neconcludent pentru starea economiei naţionale. Nu este o abordare profesionistă să ne uităm la acest indicator”, a adăugat Cionca.


Reprezentantul CITR a arătat că insolvenţa este o stare de fapt, trebuie constatată, înţeleasă, după care este nevoie de acţiune foarte rapidă. Cu cât se accelerează mai repede, cu atât cresc şansele de recuperare, în vreme ce ignorarea soluţiilor necesare va avea efectul advers, a mai spus reprezentantul CITR.

Primele semne: dificultăţile de cash-flow

Prezent la eveniment, Bogdan Pleşuvescu, director executiv Direcţia Juridic, Workout şi Insolvenţă la Banca Transilvania, a arătat că primele semne care indică înrăutăţirea situaţiei financiare a unei companii apar, în cele mai multe cazuri, atunci când se pierd contracte şi apar dificultăţi de cash-flow. În aceste situaţii, când apare primul impas, de cele mai multe ori antreprenorii iau decizii pripite care adâncesc situaţia de criză, nu o rezolvă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter