Economie

A lăsat Germania pentru Cluj şi a fondat o companie ale cărei produse sunt folosite în toată lumea. Cum a ajuns Biserica Sfântul Mihail alături de Zidul Berlinului şi Silicon Valley în acelaşi tablou

Un tânăr IT-ist din Germania își trăiește visul la Cluj. A dezvoltat o companie în inima Transilvaniei, iar produsele lui au ajuns să fie folosite de milioane de utilizatori din întreaga lume. „Nu a fost deloc greu să-mi dezvolt afacerea în România. E mult mai ușor aici decât în Germania. Tot timpul auzi povesti horror despre mita pe care trebuie să o dai, dar la noi nu a fost cazul. Totul a mers bine”, spune neamţul.

Philipp Kandal are 32 de ani și conduce o companie care produce sisteme de navigare GPS. A venit în Cluj în anul 2008 și și-a dat seama că în orașul de pe Someș își poate dezvolta firma cel mai eficient. A muncit cot la cot alături de angajații săi și a reușit: aplicațiile lui sunt utilizate de cele mai importante firme auto și are milioane de clienți.

„Am aflat de Cluj înainte să-i dau drumul afacerii prin intermediul unui program. A fost o combinație între facultăți bune, acces la aeroport și legi europene care m-au convins să aleg Clujul. Clujul a fost ales drept cel mai bun centru IT potrivit cererilor noastre”, a precizat Philipp Kandal.


Și-a angajat oameni pasionați din România și a mărit numărul angajaților de la an la an. Alături de colegii lui români a început să-și clădească cariera mult visată. Philipp spune că cele mai importante resurse pe care Clujul le are sunt ambiția și optimismul oamenilor. „Îmi plac foarte mult oamenii. Oamenii au o energie foarte mare, sunt ambițioși și văd că viața lor devine din ce în ce mai bună. Când am venit aici industria IT nu era atât de dezvoltată, iar acum este una dintre cele mai mari industrii și oamenii au făcut averi pentru ei. Și-au făcut cariere în IT, și-au ajutat familia, și-au construit case, și așa mai departe. Îmi place optimismul oamenilor de aici”, a spus germanul.

Sistemul românesc nu l-a descurajat să viseze, deși a fost avertizat de la bun început la ce riscuri se expune. Ba din contră, a fost mai ușor să-și dezvolte afacerea în România decât în Germania. „Nu a fost deloc greu să-mi dezvolt afacerea în România. Chiar deloc. E mult mai ușor aici decât în Germania. Trebuie să spun că am avut numai experiențe pozitive cu autoritățile. N-am avut probleme. Tot timpul auzi povesti horror despre mita pe care trebuie să o dai sau diverse procese administrative, dar la noi nu a fost cazul. Totul a mers bine”, a mai spus Kandal.


Critica, o problemă pentru români

Germanul susține că a învățat două lecții foarte importante de când stă în România. „Noi, germanii, suntem mult mai direcți. Critica este folosită în Germania mult mai mult și este folosită în scop constructiv. Este mai puțin ego, dar în România am văzut că oamenii o iau foarte personal dacă îi critici. Asta a trebuit să învăț. Să fiu mai indirect. În România este foarte multă mândrie”, a spus Kandal.

În același timp i-a încurajat pe angajații săi să nu se uite la el ca la un om care știe totul. „Și altceva. Românii nu-și critică șefii. În Germania ne așteptăm să-i critici pe cei care sunt deasupra ta, pentru că este singura modalitate pentru ei de a învăța ceva și românii se tem să-și critice șefii pentru a nu fi dați afară sau pedepsiți. Am fost nevoit să creez un mediu în care oamenii pot critica, fiindcă este singura șansă de a învăța. Ne-am luptat la început să-i ajutăm pe oameni să ne critice”, a mai precizat Philipp Kandal.


Cluj, Berlin și Silicon Valley

Până în acest moment a investit în firma lui aproape 10 milioane de euro. Primul sediu l-a deschis la Cluj în anul 2008, însă acum a ajuns să aibă sedii în orașe precum Berlin sau Silicon Valley.

La sediul din Cluj în fiecare cameră există câte un tablou cu o hartă a lumii. Tabloul preferat al lui Philipp este cel în care sunt incluse într-un trio perfect cele trei locuri dragi lui: Cluj, Berlin și Silicon Valley. „Avem Germania, am venit în România și trebuie să deținem California. Firma să dețină tot din Europa până în America. De la Berlin la Cluj până în Silicon Valley. Dacă am ajunge la asta am fi foarte fericiți. Asta a fost viziunea de la început. Suntem o companie la nivelul celor din Silicon Valley reprezentați din România și Germania”, a declarat Philipp Kandal.


Ce ar vrea să schimbe în Cluj

În Cluj a găsit cheia spre succes, însă dacă ar fi să schimbe ceva la acest oraș ar fi doar două lucruri mici. „Dacă aș putea schimba ceva ar fi lucruri mici. Aș vrea să fie cablurile sub pământ, aș vrea de asemenea să existe mai multe zone pietonale și zone pentru bicicliști. Cam astea ar fi lucrurile pe care aș vrea să le schimb”, a concluzionat germanul.

Locul preferat din Cluj pentru Philipp Kandal este Parcul Central unde se plimbă când are timp liber.


Ce sfaturi are pentru români? 

Philipp Kandal are și câteva sfaturi pentru români. El îi îndeamnă pe aceștia să nu se plafoneze și să-și dorească tot timpul ceva mai mult de la viață. „Aș vrea să-i văd pe oameni că au mai mult spirit antreprenorial. În special în industria IT mulți oameni  sunt confortabili la locul lor de muncă și aș vrea să-i văd că încearcă să-și facă propriile afaceri.”

„Am un mare respect pentru oamenii care, indiferent de domeniu, încearcă să fie cei mai buni în domeniul lor” – Philipp Kandal, directorul unei firme din domeniul IT.

Ultimele Stiri
abonare newsletter