Economie

Proiectul întreprinderii sociale de la Câmpia Turzii nu se mai poate face. Banii au ajuns prea târziu

Întreprinderea socială unde urmau să lucreze şomeri de la Combinatul Mechel Câmpia Turzii şi unde urmau să se producă şoşoni pentru clăparii de schi nu se mai poate realiza, întrucât finanţarea de 3,6 milioane de euro de la CE a ajuns prea târziu, iar banii vor fi returnaţi.

Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a declarat, vineri, în şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Cluj, că proiectul referitor la combinatul social de la Câmpia Turzii, care includea şi întreprinderea socială, era unul inovator la nivelul UE şi de aceea durata de evaluare a proiectului a fost una foarte lungă.

"Proiectul a avut mai multe activităţi, printre care şi înfiinţarea unei întreprinderi sociale, restul activităţilor constând în subvenţii care au fost acordate disponibilizaţilor de la Mechel, consiliere profesională, alocaţii de sprijin, de interviu. Era importantă componenta de întreprindere socială, pentru că ar fi creat 250 de noi locuri de muncă din rândul disponibilizaţilor. CE a alocat doar în noiembrie 2014 suma de 3,6 milioane de euro, după ce proiectul a fost aprobat de PE, bani care au venit prea târziu şi care urmează să fie trimişi înapoi. Nu au mai putut fi folosiţi deoarece nu a mai fost timp", a spus Don, citat de Mediafax.


Potrivit acestuia, proiectul întreprinderii sociale de la Câmpia Turzii a fost realizat pe jumătate, fără combinat, care nu se mai poate finanţa, pentru că era nevoie de o perioadă de 12 luni ca durată de implementare, în timp ce restul activităţilor au putut fi finanţate din bugetul asigurărilor de şomaj din România.

"Proiectul a fost depus în decembrie 2012 la CE, a fost aprobat abia în 7 mai 2014, după ce s-au mai cerut clarificări de la CE, deoarece era prima cerere de acest tip, era o idee inovativă complexă. După aprobarea în CE, proiectul a fost transmis la PE, dar PE şi-a încetat mandatul şi au fost alegeri europene, astfel că a fost aprobat abia în septembrie 2014 de noul PE. Noi nu ne încadram în acest interval de 12 luni din momentul în care am primit banii de la CE, 19 noiembrie 2014, ca să-l finalizăm până la la data de 1 martie 2015. Orice cheltuială pe care am fi făcut-o după 1 martie ar fi fost neeligibilă, iar noi nu ne puteam apuca de un lucru pe care ştiam că nu îl puteam realiza la 1 martie. Dacă eu începeam să cheltuiesc un milion de euro şi nu reuşeam să mă încadrez până la 1 martie, toată suma era imputată”, a spus şeful AJOFM Cluj.


Acesta a afirmat că la finalul anului 2013 existau toate datele pentru realizarea întreprinderii sociale, erau comandate echipamentele, utilajele, exista sediul pentru prima secţie, dar lipsea aprobarea de către CE.

Don a adăugat că proiectul întrerprinderii sociale avea indicator de performanţă angajarea a 50 la sută din disponibilizaţii din grupul ţintă, care era de 816 persoane de la Mechel Câmpia Turzii, "care a fost realizat, în condiţiile în care au fost angajaţi 450 de oameni”.


"CE, inspirându-se din acest proiect, a lansat în octombrie 2014 o linie specială de finanţare a întreprinderilor sociale. Continuarea acestor întreprinderi sociale dă posibilitatea României să acceseze o linie specială în perioada 2014 – 2020 pentru acest tip de proiecte europene. Ar trebui un proiect nou, bazat pe aceeaşi idee, pe liniile următoare de finanţare de întreprinderi sociale deschisă de UE”, a mai spus Daniel Don.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, a declarat, la rândul său, în şedinţa Comisiei de Dialog Social, că oprirea proiectului întreprinderii sociale de la Câmpia Turzii "nu e un eşec”, la mijloc fiind vorba de "lipsă de comunicare şi încredere”.


În octombrie 2013, AJOFM Cluj începuse recrutarea a 180 de persoane pentru prima întreprindere socială din România, unde urmau să lucreze şomeri de la Combinatul Mechel Câmpia Turzii şi să se producă şoşoni pentru clăparii de schi, printr-o finanţare de la Comisia Europeană de 6,4 milioane de euro.

Proiectul întreprinderii sociale urma să se deruleze pe o perioadă de patru ani, iar la finalul acestora angajaţii urmau să decidă dacă vor continua colaborarea, iar dacă ar fi acceptat, ar fi devenit proprietari ai întreprinderii sociale.


La selecţie au participat atunci peste 300 de persoane, foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii, care au fost disponibilizaţi în 2012.

Ultimele Stiri
abonare newsletter