Economie

Proiectul apărării râului Someşul Mic împotriva inundaţiilor, este realizat în proporţie de 60%

Administraţia Naţională „Apele Române” a anunţat că proiectul amenajării râului Someşul Mic în Cluj-Napoca, în valoare de 12.877.718 milioane de euro, a fost realizat în proporţie de 60%. Proiectul are rol de apărare împotriva inundaţiilor pe cursul râului Someşul Mic şi pe afluenţii acestuia.

Administrația Națională „Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa derulează proiectul „Amenajarea râului Someșul Mic în municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj”.

Proiectul are o valoare de 12.877.718 milioane de euro, din care 90% reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Sectorial „Mediu”, Axa Prioritară 5 „Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc”, Domeniul major de intervenție 1 — Protecția împotriva inundațiilor și 10% finanțare din bugetul de stat.


Investiția este de prioritate social-economică, are rol de apărare împotriva inundațiilor și presupune implementarea infrastructurii adecvate pentru reducerea riscului la inundații și diminuarea efectelor negative ale acestora, pe cursul râului Someșul Mic și pe afluenții acestuia (valea Becaș și valea Murători), pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca și al comunei Apahida.

Capacitățile fizice vizează lucrări de regularizarea (amenajarea) și consolidarea malurilor Someșului Mic, pe o lungime de 4,10 kilometri; îndiguiri pe o lungime de 4,55 kilometri şi lucrări de amenajare a afluenților pe o lungime de 3,85 kilometri.


Stadiul fizic cumulat realizat este de 63.20%. Până în momentul actual, lucrările din cadrul proiectului s-au executat conform graficului de implementare.

Realizarea lucrărilor hidrotehnice propuse prin proiect contribuie la închiderea liniei de apărare împotriva inundațiilor pentru întreg teritoriul municipiului Cluj-Napoca și al comunei Apahida.


Beneficiarii direţi ai proiectului sunt aproximativ 92.740 de locuitori. Termenul de finalizare a proiectului conform contractului de finanțare este 14 septembrie 2015.

abonare newsletter