Economie

Nina Moldovan CEO Liberty Technology Park Cluj: Femeile de succes nu sunt rezultatul unor întâmplări norocoase

Şi-a început cariera în industria turismului în 2002, iar în 2007 devenea managing partner la o agenție de turism ai căror clienți erau în principal oameni de afaceri. În prezent, Nina Moldovan este CEO al Liberty Technology Park Cluj.

Absolventă a Universităţii Babeş-Bolyai, a acumulat o experienţă complexă în domeniul serviciilor şi a dezvoltării de business, căutând întotdeauna cele mai creative moduri de a descoperi cerinţele pieţei, de a genera cerere şi de a-şi învăţa clientela să ceară mai mult. Fire extrem de determinată şi pasionată, Nina Moldovan este o „business woman” în adevăratul sens al cuvântului.

Prezenţă discretă în media, Monitorul de Cluj a stat de vorbă cu Nina Moldovan, despre dezvoltarea unei cariere de succes şi momentele ei cheie, despre priorităţi, prejudecăţi, stereotipuri şi discriminare.


Reporter: Cum te-ai descrie? Cine este Nina Moldovan?

Nina Moldovan: Sunt un om căruia îi pasă. Trebuie să recunosc căci nu am ştiut niciodată exact ce profesie vreau să am, dar am ştiut ce fel de om vreau să devin. Un om care face diferenţa în toate acţiunile în care se implică.


Reporter: Ţi-ai început cariera în industria turismului, după care ai devenit CEO al unui parc tehnologic. A fost grea trecerea de la un domeniu la altul? Ce a presupus această tranziţie? (de ex. mai multă muncă?). Cât de grea a fost evoluţia?

Nina Moldovan: Turismul este încă domeniul meu de suflet, deşi când mi-am ales specialităţile la examenul de admitere la  facultate am desconsiderat total acest domeniu. Interesant cum o şansă în domeniu m-a făcut să îndrăgesc această zonă de servicii şi apoi să studiez HORECA astfel încât să vin cu mai multă expertiză în companiile în care lucram.


Cu o experienţă de peste 10 ani în management, trecerea către domeniul imobiliar nu a fost grea, însă a fost o provocare atunci când împreună cu investitorii am ales să nu dezvoltăm un simplu concept de real estate ci un parc tehnologic, o platformă de business complexă, un ecosistem destinat companiilor din IT&C şi R&D.

Întrucât am lucrat doar în start-up-uri ştiam la ce să mă aştept ca timp şi energie alocate, mai ales că este vorba de un proiect mare, care devine deja o referinţă în domeniu în România.


Reporter: Ţi-ai dorit dintotdeauna să ajungi în posturi de conducere?

Nina Moldovan: Cred că e activitatea care îmi place şi pe care o fac cel mai bine. Întotdeauna eram cea pe care copiii vecini o aşteptau ca să vedem «ce ne jucăm azi». Însă nu mi-am fixat conştient această aşteptare. Sunt o persoană ambiţioasă, competitivă şi cred în oameni, iar aceste calităţi sunt cele care mă conduc inevitabil în aceste joburi.


Reporter: Când auzim cuvântul “tehnologic” (CEO al Liberty Technology Park SA) ne putem duce cu gândul la chestiuni tehnice. Cum te descurci la conducerea unui parc tehnologic şi ce presupune munca ta? Cum arată o zi de muncă din viaţa Ninei Moldovan?

Nina Moldovan: Conceptul de parc tehnologic nu este unul nou, însă adaptarea şi implementarea lui în România s-au lăsat aşteptate. Direcţiile de dezvoltare ale Clujului sunt cele care au indicat această necesitate şi astfel iniţierea acestui proiect mai întâi la Cluj.

Activitatea mea curentă presupune project managementul dezvoltării de proiect, unde lucrez cu o echipă operaţională dedicată şi implicată, formată din specialişti în domeniu: arhitectură, construcţii şi instalaţii. De asemenea, activitatea comercială este foarte importantă, căutăm clienţii potriviţi conceptului Liberty Technology Park şi bineînţeles, activitatea de întreţinere şi cea administrativă a companiei necesită atenţia mea zilnică.

Cred că fiecare dintre noi îşi împarte timpul între chestiunile urgente, cele importante, cele obligatorii şi cele de suflet, personale. Ordinea şi importanţa lor poate fi diferită. Pentru mine timpul alocat fiecărui business sau proiect în care sunt implicată este strâns corelat cu planul strategic pe care l-am construit. Încerc să nu am multe livrări care se suprapun, dar inevitabil se întâmplă, aşa că secretul meu este că mă bazez pe echipă. Investesc mult în oameni astfel încât am încredere că temporar ar putea funcţiona şi fără mine.

Proiectele mele principale azi sunt: Liberty Technology Park Cluj, primul parc tehnologic autentic din România şi este exact ceea ce au nevoie companiile din domeniile tech pentru a se dezvolta, iar Transilvania are resurse excepţionale în aceste domenii, Spherik Accelerator Association, o asociaţie non-profit, non-guvernamentală a cărui scop principal este susţinerea şi promovarea antreprenorilor români prin punerea la dispoziţie a unei structuri complexe de resurse care vor ajuta să punem Clujul pe harta antreprenorială a Europei, City Travels, agenţia de turism în care sunt asociată împreună cu prietena mea din 2007, care oferă o gamă largă de servicii turistice pentru corporaţii şi individuali, cu expertiză excelentă pe destinaţii exotice şi Asociaţia Femeilor de Afaceri Cluj unde sunt membră, asociaţie care iniţiază şi susţine multe proiecte mai ales în domeniul social şi educaţional cu o experienţă de peste 10 ani în care a făcut mulţi oameni fericiţi şi a contribuit la consolidarea comunităţii de business locale.

Reporter: Cât de greu este pentru o femeie să ajungă CEO (în orice domeniu), comparativ cu un bărbat? Cum este privită femeia CEO în relaţiile cu ceilalţi? (parteneri de afaceri, subalterni, prieteni, şi de ce nu familie)

Nina Moldovan: Nu îmi plac generalizările, stereotipurile şi discriminarea. Atât femeile, cât şi bărbaţii au rolul lor într-o companie şi este clar că şi femeile şi bărbaţii ar fi ideal să îşi asume ceea ce ştiu să facă şi ceea ce nu ştiu, dar mai ales să fie deschişi să înveţe de la cei din jur.

Cred în echilibru şi în faptul că doar abilităţile diverse şi diferite pe care le au femeile şi bărbaţii pot construi o companie consistentă, valoroasă. Aşa cum este nevoie de acest echilibru în familie, la fel e necesar într-o companie, într-o comunitate şi într-o societate.

Societatea tradiţională s-a schimbat, iar în societatea modernă femeia are un rol tot mai extins şi mai complex. Ea trebuie să muncească azi pe toate planurile. Studiile arată că majoritatea femeilor în funcţii de conducere sunt în domeniul serviciilor, datorită abilităţilor “soft skills” pe care le au. Cultura managerială este cu precădere de gen masculin, dar în ultimii ani tot mai multe femei ocupă poziţii de top în companii sau devin antreprenoare, ceea ce arată o maturizare continuă a societăţii noastre. Să nu uităm totuşi că nu avem tradiţie în această zonă, dezvoltarea unei cariere de succes a devenit un subiect de discuţie pentru femei abia după anii '90. Până atunci, mentalul colectiv asocia femeia cu gospodăria.

Reporter: Valorile şi principiile pe care trebuie să le aibă o femeie pentru a ajunge să conducă diferă de cele ale bărbaţilor? Ce ar trebuie să facem noi, societatea, pentru a încuraja femeile să se implice mai mult, să schimbăm mentalitatea acea potrivit căreia rolul şi locul femeii este să aibă grijă de casă, de soţ, de familie? Cum putem elimina stereotipurile de genul celor menţionate mai sus că impresia generală, cel puţin în România, este că rolul femeii trebuie să fie “la cratiţă”?

Nina Moldovan: Încă ne lovim zilnic de prejudecăţi chiar şi la cei tineri, raporturile sociale contribuie la păstrarea acestor stereotipuri, dar, din fericire, aceste stereotipuri nu sunt universale, ceea ce confirmă că sunt acte artificiale de cultură. Astfel, treptat se schimbă aceste percepţii chiar forţate de dezvoltarea organică, naturală a societăţii în care femeia are un rol tot mai important.

Fiecare dintre noi avem priorităţi diverse şi activităţi diferite care ne fac fericiţi, de ce să privim suspicioşi un bărbat care îşi doreşte rolul de tată şi soţ mai mult decât cel de manager? Poate presiunea sociala este şi în această direcţie, iar noi ne grăbim să etichetăm bărbaţii ca fiind singurii care pot conduce lumea.

Trebuie să facem abstracţie de constrângerile sociale şi să  ne cunoaştem bine, să înţelegem ce ne dorim şi apoi cu toată forţa şi încrederea să pornim pe drumul ales.

Reporter: Te-ai lovit vreodată pe parcursul carierei de prejudecăţile oamenilor? Ai fost vreodată discriminată la locul de muncă doar pentru simplul fapt că eşti femeie?

Nina Moldovan: Am speranţe mari pentru societatea românească şi cred că şi mediul legislativ chiar se va adapta modificărilor de rol al femeii, dar noi trebuie în primul rând să fim mai tranşante şi mai explicite atunci când ne lovim de discriminare.

Reporter: Care a fost cea mai mare provocare de-a lungul carierei?

Nina Moldovan: Provocări au fost diverse şi ceea ce am considerat ca o mare provocare acum 10 ani, azi mi se pare atât de simplu. Experienţa este cea care îmi lipsea la 20 ani, dar aveam destul curaj şi inocenţă să cred că totul e posibil. Cred că adesea am acceptat provocări mari, de a mă implica în proiecte ambiţioase, tocmai pentru că nu mi-e teamă de multă muncă şi responsabilitate şi am considerat aceste provocări ca fiind reale şanse.

Reporter: Accepţi critica?

Nina Moldovan: Mă strădui întotdeauna ca ceea ce fac să fie peste aşteptări, măcar puţin, tocmai pentru că nu îmi place mult critica. Dacă este o opinie obiectivă, cu siguranţă învăţ şi atunci devine ceva util.

Reporter: Ce ai face dacă ţi-ai începe cariera acum? Ai face aceleaşi alegeri sau te-ai gândi să explorezi şi alte domenii?

Nina Moldovan: Tinerii sunt acum mult mai conştienţi, mai informaţi, mai bine conectaţi cu realitatea economică şi astfel îşi pot croi un drum bazat pe mai multe date. Pe de altă parte, ideal este să ne găsim vocaţia şi să profesăm în acel domeniu. Dacă azi aş alege din nou, mi-aş construi o carieră în domeniul educaţiei.

Reporter: De ce crezi că femeile sunt mai reticente în a spune ce gândesc?

Nina Moldovan: Din fericire, nu toate femeile sunt reticente în a spune ce gândesc, dar tocmai aceste prejudecăţi generalizate sunt cele care le obligă pe femei să fie mai precaute în abordare. Să nu deranjeze prea tare, să nu fie privite ca persoane prea îndrăzneţe sau nepoliticoase. Chiar feminitatea este înţeleasă greşit atât de des.

Reporter: Cum defineşti succesul? Ar trebui presa să prezinte mai multe ştiri despre femeile de succes pentru a le da ca ca exemplu că da, se poate, şi pentru a le impulsiona pe celelalte?

Nina Moldovan: Avem nevoie de povesti de succes, dar şi relatări ale eşecurilor pentru a percepe mai realist felul în care femeile au ajuns la succes, să nu fie privite ca întâmplări norocoase şi conjuncturi minunate. Astfel încât să se înţeleagă mai bine parcursul şi toţi paşii pe care îi face fiecare persoană pentru a avea succes atât în viaţa profesională, cât şi în cea personală, să vedem mai multe exemple pentru a desfiinţa miturile reţetei de succes. Indiferent ce şansă ai avut din familie sau ce fel de şcoală nepotrivită ai urmat, să te raportezi la momentul: acum! Şi să te bazezi pe forţele proprii, dar să te înconjori de oameni motivaţi de la care ai ce învăţa.

Reporter: Ce i-ai sfătui pe cei care îşi doresc o ascensiune cât mai rapidă pe plan profesional?

Nina Moldovan: Baza educaţională este foarte importantă, iar faptul că ai specializări multiple şi cunoşti multe limbi străine, clar sunt factori care accelerează evoluţia carierei. Aşadar, îi sfătuiesc să profite la maxim de anii de liceu şi facultate pentru a studia cât mai mult, şi materii auxiliare, să se implice ca voluntari în diverse proiecte, să participe la toate trainingurile practice. Aşa îşi câştigă experienţa încă din şcoală şi îşi creează o etică a muncii.

Reporter: Unde te vezi peste 10-15 ani? În acelaşi loc de muncă? Sunt oameni care odată ajunşi în posturi de conducere, confortabile, se gândesc să iasă la pensie de acolo. Gândeşti la fel sau dacă se iveşte o altă oportunitate de job o alegi fără să te uiţi în urmă? Te vezi făcând şi altceva?

Nina Moldovan: Aceasta  este o întrebare dificilă, sincer, şi pentru mine care sunt o persoană structurată şi planificată. Cu siguranţă voi fi parte dintr-un proiect care îmi place, voi face ceva în care cred, cel mai probabil voi pune în practică propriile idei de business.

Liberty Technology Park Cluj este un parc tehnologic construit într-un spațiu revoluționar, creat pentru a oferi condiții de creștere și dezvoltare companiilor din domeniile IT&C și R&D. Parcul tehnologic găzduiește deja 10 companii: Siemens, Halcyon Mobile, Recall Information Services, Control Data Systems, KPMG, Ecuson Studio, Spherik Accelerator, La Casa, Makronetz și Tulemod. Parcul tehnologic ce reimaginează fostul activ al fabricii Libertatea este o inițiativă Fribourg Capital sub patronajul omului de afaceri Ion Sturza. Investiția până în momentul actual a fost de peste 10 de milioane de euro în prima fază a proiectului.

abonare newsletter