Economie

Acciza pentru pălincă va fi eliminată din 2015

Un proiect de lege care va intra în vigoare în 1 ianuarie 2015 va elimina acciza pentru pălincă.

România trebuie să se pregătească și de o bătălie juridică cu Comisia Europeană pe această temă, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. "Există o țară vecină României care a avut o problemă cu Comisia Europeană, dar a pierdut procesul. Noi am găsit o soluție și deja s-a introdus, e la Camera Deputaților, o soluție pe care noi o considerăm compatibilă cu legislația europeană, prin care se scoate acciza la palincă", a precizat Ponta.

Primul ministru a subliniat că proiectul de lege ar putea fi adoptat luni în Camera Deputaților și, dacă va fi promulgat de președintele României, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015. "Însă, este posibil Comisia Europeană să ne ceară verificarea. Probabil vor avea grijă vecinii noștri. Comisia ne-a transmis că, dacă facem ca Ungaria, nu este de acord, dar am găsit o altă soluție juridică. Cu siguranță va intra în vigoare la 1 ianuarie, dar tot cu siguranță vom avea o bătălie juridică cu Comisia Europeană pe această temă", a completat Ponta.


Conform Agerpres, Codul Fiscal prevede ca pentru țuică și rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie și destinate consumului propriu, producătorii să plătească o acciză de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur.

abonare newsletter