Economie

3,6 mil. de euro pentru foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii şi Reparaţii Târgovişte

Comisia Europeană (CE) a propus să se aloce României 3,6 milioane de euro pentru a ajuta 1.000 de foşti salariaţi ai întreprinderii de produse siderurgice Mechel Câmpia Turzii şi ai producătorului Mechel Reparaţii Târgovişte SRL să îşi găsească noi locuri de muncă.

Potrivit unui comunicat al CE, propunerea a fost transmisă spre aprobare Parlamentului European şi Consiliului de Miniştri al UE. Banii ar urma să fie alocaţi din Fondul european de ajustare la globalizare (FEG).

 „Măsurile cofinanţate de FEG ar ajuta 1.000 de lucrători să îşi găsească noi locuri de muncă, oferindu-le orientare în carieră şi evaluarea competenţelor, formare profesională, sprijin pentru antreprenoriat şi diverse tipuri de indemnizaţii. Una dintre măsurile emblematice va consta în acordarea de sprijin unui număr de 250 de lucrători pentru a înfiinţa o întreprindere cooperativă care va produce echipamente sportive”, informează CE.


Costul total estimat al pachetului de măsuri este de 7,14 milioane de euro, FEG urmând să pună la dispoziţie jumătate din sumă.

Mechel Câmpia Turzii şi Mechel Reparaţii au aparţinut grupului siderurgic rus Mechel. La sfârşitul anului 2011, grupul s-a confruntat, în cadrul operaţiunilor din România, cu dificultăţi financiare. Societatea Mechel Câmpia Turzii a instituit o serie de măsuri vizând reducerea costurilor cu personalul, dar acestea nu au dus la remedierea dificultăţilor financiare ale întreprinderii, care a decis să iniţieze concedieri colective.


Concedierile afectează, în special, oraşul Câmpia Turzii şi regiunea din jurul acestuia, situate în partea de sud-est a judeţului Cluj, întrucât societatea Mechel Câmpia Turzii a fost cel mai mare angajator din zonă, având 1.837 de salariaţi (în iunie 2012), adică aproximativ o treime din numărul total al salariaţilor din regiune.

Ultimele Stiri
abonare newsletter