Economie

Află pe ce ţi se duc banii din taxe cu un singur click

Românii se pot juca de-a finanţiştii pe o platformă interactivă gratuită, care arată unde se duc banii de pe taxe şi impozite şi pe ce sunt cheltuiţi.

Un ONG a lansat o platformă interactivă unde vă puteţi „juca” cu taxele şi impozitele pe care le plătiţi la stat, scăzându-le sau majorându-le, pentru a vedea impactul asupra bugetului de stat.

 


Societatea pentru Libertate Individuala (SoLib) a lansat platforma interactivă Open Budget, o aplicaţie care dă posibilitatea fiecărui utilizator să vadă ce taxe plăteşte statului şi unde merg banii.

SoLib este o organizaţie neguvernamentală ce militează pentru transparenţa administraţiei şi pentru educaţie economică.


 

Joaca cu taxele

 


Platforma Open Budget permite utilizatorilor să afle, printre altele, câţi bani se duc la stat din salariul brut sau care este salariul complet (atât partea angajatorului, cât şi cea a angajatului) pentru un anume venit net. De exemplu, pentru un salariu net de 1.626 de lei, salariul brut este 2.289 de lei iar angajatorul plăteşte în total 2.929 de lei.

Aceeaşi platformă interactivă arată şi care sunt sumele adunate de stat din impozite şi cum sunt alocaţi banii. Mai mult, utilizatorii pot schimba valoarea taxelor şi impozitelor, majorându-le sau scăzându-le după bunul plac, schimbând destinaţia cheltuielilor şi obţinând în timp real şi rezultatul, respectiv impactul pozitiv sau negativ asupra bugetului. Simulările generate au la bază datele bugetului din 2014 şi ponderea impozitelor plătite de un salariat.


 

Platformă împotriva populismului

 


Claudiu Năsui, preşedintele SoLib, spune că ideea de a crea o astfel de platformă a plecat de la opacitatea cheltuielilor publice în România, în contextul în care bugetele nu sunt centralizate într-un mod accesibil iar contribuabilul nu ştie cum sunt cheltuiţi banii publici. „Încercăm să oferim oamenilor posibilitatea de a înţelege modul în care statul gestioneaza banii publici, pentru că rezultatul acestui proces are un impact direct asupra vieţii fiecaruia dintre noi”, a precizat economistul.

Mai mult, platforma se poate dovedi foarte utilă atunci când vine vorba de combaterea populismului, scrie Ziarul Financiar. Astfel, oricine poate calcula rapid impactul bugetar al oricărei măsuri promise de un politician în campania electorală, dar şi pe cel al modificărilor de impozite şi taxe anunţate sau propuse de administraţia centrală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter