Economie

Care este valoarea celui mai mare proiect cu fonduri europene derulat în Cluj-Napoca

În ultimii cinci ani, Primăria Cluj-Napoca a câştigat 14 proiecte cu fonduri europene, iar acum sunt în evaluare alte trei proiecte.

Proiectul cu cea mai mare sumă de bani din fonduri europene câştigat de Primăria Cluj-Napoca în ultimii cinci ani este modernizarea liniei tramvai pe tronsonul Mănăştur – Bulevardul Muncii. Este vorba despre 163 milioane lei, adică peste 36 milioane euro. Proiectul pentru reabilitarea liniei de tramvai din Mănăştur până în Piaţa Gării a fost de aproximativ 86,2 milioane lei, iar de la gară până pe bulevardul Muncii a fost de aproape 77 milioane lei.

O sumă importantă din fonduri europene va fi cheltuită şi pentru modernizarea tramei stradale de acces în zona industrială. Este vorba de peste 90 milioane lei, adică 20 milioane euro, iar proiectul este în derulare.


De asemenea, realizarea Centrului Regional pentru Industrii Creative cunoscut şi sub numele de Buftea de Cluj este un proiect care consumă o sumă importantă de bani din fonduri europene, mai exact 68 milioane lei. Refacerea şi modernizarea Parcului Central şi a Casino-ului a costat 65 milioane lei, proiectul fiind finalizat. 

Alte proiecte cu fonduri europene

Realizarea centrului TEAM de sprijinire a afacerilor se derulează tot cu fonduri europene şi are o valoare de aproape 50 milioane lei. De asemenea, modernizarea ambulatorului Spitalului Municipal Cluj-Napoca se va face tot cu bani europeni şi va costa aproape 32 milioane lei. Lucrările ar urma să înceapă în acest an.


56 milioane lei vor fi cheltuite pentru un proiect care face referire la educaţia la standarde europene în şcolile din Cluj-Napoca.

Pentru realizarea a două centre de servicii integrate pentru vârstnici au fost câştigaţi aproape 11 milioane lei, iar pentru case sociale integrate pe strada Iuliu Coroianu, peste 10 milioane lei.


Trei proiecte sunt în evaluare

Înlocuirea vechilor autobuze diesel cu autobuze electrice va costa aproape 27,5 milioane lei, proiectul fiind acum în evaluare tehnico-economică. Tot în evaluare se află şi modernizarea şi extinderea reţelei de iluminat public şi modernizarea sistemului de iluminat în două clădiri ale Primăriei municipiului Cluj-Napoca folosind tehnologia LED, un proiect în valoare de 7 milioane lei.

De asemenea, reabilitarea termică a şcolilor din oraş se află în evaluare, valoarea proiectului fiind de 6 milioane lei.


Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat că pe viitor se va continua depunerea de proiecte pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe.

Se caută altă firmă pentru consultanţă

Primăria Cluj-Napoca este în căutarea unei alte firme care să se ocupe de consultanţă pentru proiectele majore cu fonduri europene. Data limită pentru depunerea ofertelor în cadrul licitaţiei este 7 mai. Până acum, firma Relians Corp din Iaşi a oferit consultanţă autorităţilor locale pentru proiectele cu fonduri europene. Printre cele mai importante proiecte derulate de Primărie din 2009 până acum se numără modernizarea liniei de tramvai, realizarea de locuinţe sociale, Centrul pentru Industrii Creative din Lomb etc.


Valoarea totală a proiectelor pentru care a oferit consultanţă Relians Corp din Iaşi este de peste 130 milioane euro. Potrivit acordului semnat în 2009, firma Relians Corp încasa pentru consultanţă 5% din valoarea proiectelor, din care 2,6% erau achitaţi de Primărie şi 2,4% din fondurile nerambursabile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter