Actualitate

Primăria va plăti 35 milioane lei pentru consultanţă

Relians Corp din Iaşi a oferit, Primăriei, consultanţă pentru proiecte cu fonduri europene din 2009 până în prezent. Firma a încasat pentru consultanţă 5% din valoarea proiectelor.

Primăria va plăti 35 milioane lei pentru consultanţă Primăria va plăti 35 milioane lei pentru consultanţă

Primăria Cluj-Napoca va plăti 35 milioane lei pentru consultanţă în atragerea de fonduri europene şi pentru pregătirea unor proiecte importante tot din fonduri nerambursabile. Pentru desemnarea firmei/firmelor care se vor ocupa de consultanţa acestor proiecte va fi organizată licitaţie, anunţul fiind postat deja în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Va fi încheiat un acord-cadru cu durata de patru ani şi va fi semnat cu cel mult trei operatori economici, existând şi posibilitatea semnării unor contracte subsecvente, dar fără reluarea competiţiei în SEAP. “Contractele subsecvente se pot semna lunar, după publicarea noilor programe de finanţare, perioada 2014-2020. Cantitatea minimă şi maximă pe acord-cadru este între 1-80 proiecte. Printr-un contact subsecvent se va încheia proiectare/consultanţă pentru un proiect, valoarea celui mai mare contract subsecvent find de 7.875.000 lei fără TVA”, se arată în anunţul postat în SEAP.

Cine a primit bani pentru consultanţă până acum

În anul 2009, pentru consultanţa proiectelor cu fonduri europene a fost semnat un acord cadru cu firma Relians Corp din Iaşi. La licitaţia de atunci, au depus oferte Idom, Halcrow Romania, Relians Corp şi Avensa Consulting. “Am avut acord cadru cu firma Relians Corp până în anul 2011, dar ulterior s-a prelungit pentru că au fost în derulare proiecte care nu au fost încheiate în anul 2011”, au declarat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Potrivit acordului semnat în 2009, firma Relians Corp încasa pentru consultanţă 5% din valoarea proiectelor, din care 2,6% erau achitaţi de Primărie şi 2,4% din fondurile nerambursabile.


Printre altele, Relians Corp s-a ocupat de consultanţă pentru modernizarea liniei de tramvai, a Parcului Central şi casinoului. Aceste două proiecte au fost în valoare totală de aproximativ 200 milioane lei, ceea ce înseamnă că firma din Iaşi a încasat aproape 1 milion euro.

Cine este Relians Corp

Potrivit presei centrale, Relians Corp este considerată cea mai importantă firmă de consultanţă din ţară şi a fost înfiinţată în anul 2000. Firma a crescut foarte mult după ce a fost preluată în anul 2008 de omul de afaceri Dan Iulian Stratan prin intermediul firmei Romcapital Invest. adevarul.ro scria că statul este clientul principal al lui Dan Stratan, el fiind catalogat un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu.


Mari proiecte cu fonduri europene

Primăria Cluj-Napoca a construit, cu fonduri europene, locuinţele sociale de pe strada Albac. În derulare se află proiectul Bike-Sharing prin care vor fi puse la dispoziţia clujenilor, gratuit, 400 de biciclete; introducerea sistemului de ticketing pentru mijloacele de transport în comun; Centrul pentru Industrii Creative din Lomb, proiectul fiind acum oprit din cauză că firma constructoare a intrat în insolvenţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter