Economie

Reguli favorabile consumatorului impuse de Comisia Europeană

România se aliniază regulilor europene privind relaţia dintre comercianţi şi consumatori, la presiunea CE.

Consumatorii vor avea un termen unic de 14 zile în care să se retragă din contractele încheiate la distanţă sau negociate în afara spaţiilor comerciale, iar comercianţilor li se va interzice să mai ceară de la consumator comisioane care depăşesc costul suportat pentru utilizarea unui mijloc de plată, scrie Mediafax.

Măsurile au fost aprobate de Guvern la presiunea Comisiei Europene (CE), care a adoptat o directivă în acest sens, dar prin proiect de lege, care va fi aplicat doar după ce este adoptat şi de Parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă, deşi Bruxelles-ul a atenţionat oficial România că este în întârziere şi pasibilă de plata unor penalităţi în cuantum de peste 1,78 milioane euro.


Mai mult, proiectul a fost prezentat în Guvern ca ordonanţă de urgenţă, iar în nota de fundamentare se arată că este “imperios necesar” ca actul să fie promovat tot ca ordonanţă de urgenţă, având în vedere riscul unei sancţiuni din partea CE.

Modificările, în forma documentului obţinut de Mediafax, mai prevăd introducerea unui formular tipizat de retragere care să poată fi utilizat de consumatori pentru a simplifica procesul de retragere, dar şi scutirea consumatorului de obligaţia de plată în legătură cu bunuri sau servicii nesolicitate.


De asemenea, vor fi armonizate şi normele referitoare la momentul în care ar trebui să fie efectuată livrarea în sensul că, dacă părţile nu cad de acord asupra unei anumite date de livrare, comerciantul ar trebui să livreze bunurile nu mai târziu de 30 zile de la data încheierii contractului. În cazul în care comerciantul nu livrează bunurile/prestează serviciile în acest termen, în anumite circumstanţe, este acordat comerciantului un termen suplimentar “rezonabil”.

abonare newsletter