Economie

Rata şomajului creşte în Cluj cu paşi înceţi, dar siguri!

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă înregistrează zilnic între 80 şi 100 de disponibilizări individuale, cifre la care se adaugă şi concedierile în masă ale companiilor.

Bunăstarea pe care ne-o insuflă prognozele de creştere economică e doar praf în ochi dacă ne raportăm la numărul de persoane fără loc de muncă din Cluj, iar mediul de afaceri confirmă „conjunctura neprielnică” prin care trec firmele locale.

„Stocul” de şomeri din judeţ s-a majorat cu aproape o mie de persoane în cinci luni, de la 11.500 de persoane în căutarea unui loc de muncă înregistrate în iunie, la 12.400 în octombrie, determinând o creştere a ratei şomajului de la 3,42% la 3,59%. Majorarea a fost una lentă, dar sigură, rata „trecând prin” 3,43% în iulie şi 3,45% în august.


„Am avut o serie de disponibilizări colective la care nu ne aşteptam, iar disponibilizările individuale au crescut semnificativ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 80-100 de cazuri înregistrate zilnic. E vorba de diverse firme care îşi reduc activitatea. Şi ca număr de locuri de muncă sunt mai puţine faţă de anul trecut”, explică situaţia, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don.

Statisticienii mint când ne zic că avem creştere economică

Dificultările cu care se confruntă piaţa, cele care sunt de altfel cauza reducerii numărului de locuri de muncă, sunt confirmate de preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj.


„E o conjunctură foarte neprielnică, în ciuda indicatorilor care se dau publicităţii, conform cărora se înregistrează creştere economică. Poate că modalitatea de calcul nu reflectă realitatea. Noi înregistrăm zilnic nemulţuirile pieţei faţă de mersul lucrurilor în economie. E o scădere pe toate planurile, nimeni nu vorbeşte despre un posibil progres, toţi ajung la concluzia că trebuie să mai disponibilizeze 1-2 persoane sau să facă ajustări de preţuri”, explică Augutin Feneşan, preşedintele APM Cluj.

Statistica vede creştere economică de 1,6% în trimestrul trei şi 2,7% la nouă luni

Institutul naţional de Statistică a anunţat ieri că menţine estimarea anunţată în noiembrie privind evoluţia PIB, potrivit căreia economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul este de 2,7%, susţinut de industrie şi agricultură.


Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier -  estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 158,11 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 1,6% faţă de trimestrul anterior şi cu 4,1% faţă de trimestrul trei din 2012. La nouă luni PIB a fost de 467,1 miliarde lei.

„Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în perioada 1.I-30.IX 2013, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, le-au avut următoarele ramuri: Industria (+1,4%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB şi al cărei volum  de  activitate s-a majorat cu 5,1%; Agricultura, silvicultura şi pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,8%) şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 17,9%; Tranzacţiile imobiliare (+0,2%), cu o pondere de 7,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,2%”, se arată într-un comunicat INS.

Ultimele Stiri
abonare newsletter