Economie

Eurostat: România are cea mai puternică creştere economică din UE în trimestrul al treilea

România a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai puternică creştere economică din Uniunea Europeană, de 1,6%, urmată de Letonia, cu 1,2%, în timp ce economia zonei euro a încetinit la o rată de expansiune de numai 0,1%, după ce a ieşit în trimestrul al doilea dintr-o recesiune prelungită.

Astfel, economia zonei euro a crescut cu 0,1% în trimestrul al treilea faţă de perioada aprilie-iunie, dar a scăzut cu 0,4% raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat, scrie Mediafax.

Produsul Intern Brut al UE a urcat cu 0,2% faţă de trimestrul anterior, în timp ce rata anualizată de creştere economică a fost de 0,1%.


În trimestrul al doilea, creşterea economică a fost de 0,3% în UE şi zona euro, care a ieşit astfel dintr-o perioadă îndelungată de recesiun, de un an şi jumătate.

Cu plus 1,6% faţă de trimestrul al doilea şi o rată de expansiune de 4,1% raportat la trimestrul al treiela din 2012, România a înregistrat pentru trimestrul al treilea cele mai solide rate de creştere economică din UE.


Creşterea Germaniei, cea mai mare economie europeană, a încetinit la 0,3% în trimestrul al treilea faţă de cel anterior, pe fondul stagnării exporturilor şi avansului modest al cererii interne.

Franţa, a doua economie din zona euro, a înregistrat o contracţie a PIB cu 0,1% în trimestrul trei, după ce a ieşit din recesiune în perioada aprilie-iunie.


Economia Italiei s-a contractat de asemenea cu 0,1%, marcând cel de-al nouălea trimestru consecutiv de recesiune.

Spania a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea, cu o creştere modestă de 0,1%.


În Marea Britanie, creşterea economică a accelerat de la 0,7% la 0,8%, al treilea trimestru consecutiv de evoluţie pozitivă.

În Europa Centrală şi de Est, Produsul Intern Brut al Poloniei a crescut cu 0,6% în trimestrul al treilea faţă de cel anterior, Ungaria a înregistrat o creştere economică de 0,8%, Bulgaria 0,6%, iar Slovacia 0,2%. Economia Cehiei s-a contractat cu 0,5%.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter