Economie

Dragnea: Căutăm soluţii de finanţare europeană pentru prelungirea pistei aeroportului Cluj

Vicepremierul Liviu Dragnea declară că autorităţile centrale caută soluţii de finanţare europeană pentru prelungirea pistei Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" Cluj până la 3.500 de metri, după ce prima etapă - de prelungire până la 2.100 de metri - a fost finalizată.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu” Cluj, că după finalizarea primei etape a pistei de 2.100 de metri va urma prelungirea acesteia până la 3.500 de metri.

"Aeroportul este un obiectiv important pentru Cluj, pentru Translvania, pista nouă de 2.100 de metri este rezolvată, iar sâmbătă va ateriza prima cursă pe o pistă care îndeplineşte toate condiţiile necesare. Este o etapă care a fost finalizată, urmează prelungirea pistei până la 3.500 de metri, continuarea regularizării Someşului şi mai este realizarea unui punct intermodal de tip Cargo. Primul lucru care trebuie rezolvat este regularizarea Someşului, poate voi veni cu Rovana Plumb să decidem dacă se poate finanţa acest proiect foarte mare, este vorba de regularizarea Someşului şi prin municipiul Cluj-Napoca, ar însemna o realizare deosebită. Dacă găsim posibilitatea de resurse disponibile în actualul Program Operaţional de Mediu va fi o veste foarte bună, pentru că putem începe lucrările destul de repede, şi discutăm de zeci de milioane de euro", a spus Dragnea.


Potrivit acestuia, pentru prelungirea pistei este nevoie de regularizarea Someşului, care reprezintă cea mai mare problemă, în timp ce finanţarea prelungirii pistei "nu va fi o mare problemă".

"Legat de regularizarea Someşului, voi avea o discuţie şi cu primarul Emil Boc, să ştim dacă şi Primăria Cluj-Napoca se implică cu alte lucrări care nu sunt cuprinse în programul de regularizare a râului", a afirmat Dragnea.


Totodată, vicepremierul a adăugat că Guvernul ar putea aloca Consiliului Judeţean Cluj o sumă importantă pentru acoperirea costurilor unor lucrări efectuate la prima etapă a pistei aeroportului, cea de 2.100 de metri.

"Am discutat cu premierul Ponta, ca Guvernul să sprijine Consiliul Judeţean Cluj cu o sumă importantă pentru a ajuta CJ să achite partea de contribuţie pe care a avut-o. Premierul va anunţa, sâmbătă, despre decizia care va fi luată. Este vorba despre un necesar pe care îl are CJ Cluj de 50 de milioane de lei. A fost un efort însemnat pentru CJ, un efort foarte mare, investiţia nu produce efecte benefice doar pentru Cluj, ci e importantă pentru Transilvania şi pentru ţară", a afirmat Liviu Dragnea.


Inaugurarea pistei de 2.100 de metri a Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca este programată pentru sâmbătă, acţiune ce va avea loc în prezenţa premierului Victor Ponta şi a preşedintelui Senatului, Crin Antonescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter